Darbecileri yargılayacak davaya insan hakları da destek verdi

Darbecileri yargılayacak davaya insan hakları da destek verdi

32 yıl aradan sonra 1980 askeri darbesini yapanların hakim karşısına çıkaracak olan davaya uluslar arası insan hakları derneğinden destek geldi. Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme (Human Rights Watch-HRW) örgütü darbecilerin yargılayacak olan davanın adaletin yerini bulması adına çok önemli bir fırsat olduğu vurgulandı.
Darbeyi gerçekleştiren Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın bugün hakim karşısına çıkacağını hatırlatan HRW, ‘‘Türkiye yalnızca darbenin yasal olup olmadığına değil o dönemde (darbe döneminde) gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin de üzerinde durmalı’’ tavsiyesinde bulundu.

‘‘Demokrasiyi rayından çıkaran 1980 darbesi Türkiye’de özgürlükleri daraltarak yerine kısıtlamalar getirdiği belgelerle sabit’’ diyen HRW örgütnün Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, ‘‘Bu dava insan hakları mağdurlarının mağduriyetlerini gidermesi ve adaletin yerini bulması adına çok önemli bir fırsat’’ dedi.
1980 darbesi döneminde binlerce insanın işkencelere maruz kalıp kimilerinin gerekçe dahi gözetmeden öldürüldüğünü hatırlatan Sinclair-Webb,  bugüne kadar darbeyi yapan ve bundan çıkar elde edenleri koruyan 1982 anayasası ile koruma altında olduklarına dikkat çekti. Darbecileri koruyan anayasadaki maddenin 12 Eylü 2010 tarihinde yapılan referandumla kaldırıldığına dikkat çeken Sinclair-Webb, geçtiğimiz ocak ayında da savcıların 80 darbesini yapanlar hakkında dava açtığını anımsattı.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine dayanarak darbe döneminde 650 bin insanın tutuklandığını bildiren HRW ögrütünü yazılı açıklamasında, özellikle Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde sistematik olarak mahkumlara işkence yapıldığı vurgulandı. Diyarbakır dışında darbe döneminde Ankara, Adıyaman, İstanbul’daki bazı cezaevlerinde de sistematik olarak askeri yönetimin işkence yaptığı da belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.