CPJ’den Çavuşoğlu’na ‘yabancı gazeteciler yasaklanması’ mektubu

CPJ’den Çavuşoğlu’na ‘yabancı gazeteciler yasaklanması’ mektubu

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), yabancı gazetecilerin Türkiye’ye alınmaması ile ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bir mektup gönderdi.

New York merkezli CPJ, yabancı gazetecilerin Türkiye’ye girmesinin engellendiğini hatırlatarak, hükümetin  bu konudaki politikasını net bir şekilde açıklaması gerektiğine dikkat çekti. Komite mektubunda Türkiye’ye ‘yabancı gazetecilerin ülkeye girişlerinin memnuniyetle karşılamasını teyit etmesi’ çağrısında bulundu.

Mektupta Türkiye’nin egemen devlet olarak kendi sınırlarını kontrol etme hakkı bulunduğunu vurgulayan CPJ, bununla birlikte uluslararası basının girişini engelleyerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin “herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğünü sınır gözetemeksizin” koruyan 19. maddesinin ihlal edildiğine dikkat çekti.

Türkiye’ye yabancı gazetecilerin girişlerinin engellendiğine dair çok sayıda haber aldıklarını (rapor) ifade eden ve konuda duyduğu rahatsızlığı dile getiren CPJ, mektubunda ülkeye girmesi engellenen gazeteciler hakkında detaylı bilgiler verdi.

CPJ Direktörü Joel Simon imzalı mektupta Türkiye’nin küresel medyanın merkezi  olduğu, basın özgürlüğüne yönelik yasal ve anayasal yükümlülükleri bulunduğunu hatırlatan Komite, “ Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği ve Avrupa Birliği adaylığı var. Türkiye’nin yabancı basının çalışmalarını kanunsuz ve ağır bürokratik engellerle önleri  tıkanmadan ülkeye girişlerinin memnuniyetle karşılanmasının devam etmesini teşvik ediyoruz. Dört gazeteciye yönelik yasağın rahatsızlık verici” bir örneğe dönüşmesinden kaygı duyuyoruz.”ifadelerine yer verildi.

CPJ mektubu Dışişleri Bakanı Davutoğlu dışında Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Avrupa Birliği ve AGİT yetkililerine de kopyaladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.