CPJ, Erdoğan’ı sert dille kınadı

CPJ, Erdoğan’ı sert dille kınadı

Uluslararası Gazetecileri Koruma Konseyi (CPJ), yayınladığı bir basın bildirisi ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı, Cumhuriyet gazetesi yayın yönetmeni Can Dündar’ı tehdit eden sözlerinden dolayı kınadı.

Erdoğan’ın Dündar’ı casuslukla suçladığını hatırlatan CPJ, “Recep Tayyip Erdoğan’ı, Can Dündar’ın Cumhuriyet’te çıkan haberi gibi sevmediği yayınları zorbaca durdurmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz’’ dedi.

CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova tarafından kaleme alınan açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın bu tür çıkışlarının hükümeti eleştirenlere karşı Türk savcılarını harekete geçiren ipuçları olduğuna da işaret etti.

‘‘ERDOĞAN, BASIN KARŞITI KAMPANYALAR İÇİNDE OLDU’’
CPJ, Erdoğan’ın hem başbakanlığı hem de cumhurbaşkanlığı döneminde basın karşıtı kampanyalar içinde olduğunu ve kendisini eleştiren gazetecilere karşı iftira attığı, dava açtığı, bizzat halka karşı gazetecileri karaladığı, haber kuruluşlarına baskı yaptığına dikkat çekti. CPJ, Erdoğan’ın bu eylemleri sonunda basın kuruluşları, gazeteciler üzerinde finans, yasal misilleme gibi yaygın korku haline gelerek oto sansüre götürdüğü ve hassas konuları ele almaktan kaçındırdığını dile getirdi.

Cumhuriyet’in 29 Mayıs tarihli nüshasında MİT TIR’larındaki ilaç kutularından çıkan silahlarla ilgili haberini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TRT Haber de yaptığı açıklamayı kalem kalem anlatan CPJ, ‘‘Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu’’ sözlerine dikkat çekti.

‘‘MUĞLAK TERÖRİZM KANUNLARI GAZETECİLERE KARŞI KULLANILIYOR’’
CPJ, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı ile Terör ve Organize Suçlar Bürosu’nun Can Dündar hakkında casusluk iddiaları üzerine soruşturma açtığını hatırlattı. CPJ, Dündar hakkında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, terör örgütü propagandası” suçlamaları ile soruşturmanın açıldığına vurgu yaptı.

New York merkezli uluslararası kuruluş, “Türkiye’nin muğlak terörizm ve ceza kanunları sık sık en kritik gazetecileri cezalandırmak için yetkililer tarafından kullanılmakta’’ diye sert eleştiride bulundu.

CPJ açıklamasında geçen yıl MİT TIR’ları ile ilgili Türk yetkililerin getirdiği yayın yasağı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘‘TIR’ların içinde ne olduğu kimseyi ilgilendirmez’’ sözlerine de açıklamasında yer verdi. CPJ, bildirisinde Can Dündar’ın ‘‘Biz gazeteciyiz, devlet sırlarını saklayan devlet memurları değiliz’’ sözlerine de atıfda bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.