CPJ, Bülent Keneş’e verilen hapiscezasını kınadı

CPJ, Bülent Keneş’e verilen hapiscezasını kınadı

Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Today’s Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’e, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği suçlaması ile verilen hapis cezasını kınadı.

CPJ, Bülent Keneş’e 2014 yılının Temmuz ayında attığı ve hakaret içerdiği gerekçesi ile Ankara’da açılan bir dava neticesinde 21 aylık hapis cezası verildiği hatırlattı. Kurum, hakimin sicil kaydı temiz olması nedeniyle Keneş’i 5 yıl süresince aynı suçu işlememe şartı ile hapis cezasından muaf tuttuğu  belirtildi.

Keneş’e hapis cezasının hemen tatbik edilmemesinin kendilerini bir nebze olsa da rahatlattığını belirten CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova, ‘‘Bülent Keneş’i bu hafta hapse mahkum olmamasından dolayı rahatladım ama o hapse girmemek için önümüzdeki beş yıl süreyle kendisi sansürlemesi gerekecek’’ dedi.

Ognianova, ‘‘Biz Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu görevlilerine yönelik kamusal eleştirileri kabul etmesi ve gazetecileri yasal yollarla cezalandırma girişimlerine son vermesi çağrısında bulunuyoruz’’ dedi.

”BÜLENT KENEŞ DAHA ÖNCE DE HEDEF HALİNE GELMİŞTİ”

Keneş’in ceza almasına neden olan tweetin içeriğini de açıklamasında paylaşan CPJ, mesajda Erdoğan’ın isminin dahi geçmediğine dikkat çekti. Keneş’in daha önce de Türk yetkililerin hedefi haline geldiği belirtilen basın açıklamasında CPJ, 14 Mart 2014 tarihinde Erdoğan’ın, Mehmet Kamış (Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı) ile birlikte Bülent Keneş’in kendisini twitter da ‘‘aşağıladıkları’’ gerekçesi ile şikayet ettiğini anımsattı. CPJ, Erdoğan’ın daha sonra bu şikayetini dava konusu etmediğini de bildirdi.

GAZETECİLER YÖNELİK BASKILARIN ŞEKLİ DEĞİŞTİ

CPJ, yaptığı araştırmada Mehmet Baransu dahil şuan Türkiye’de 7 gazetecinin hapiste olduğunu belirtti. Türkiye’de son yıllarda gazetecilere yönelik baskıların şekil değiştirdiğini belirten CPJ, yeni yöntemin tehdit, işten çıkarma, kovuşturma ile hapse gönderme ve taciz etme şeklinde görüldüğünü söyledi.

Son olarak CPJ, Bağımsız Gazeteciler Platformu tarafından çekilen ‘‘Persona Non Grata’’ adlı belgesel ile Türkiye’de mevcut basın özgürlüğünün anlatıldığına işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.