CPJ: Basın özgürlüğü için Türkiye’ye acil baskı yapılmalı

CPJ: Basın özgürlüğü için Türkiye’ye acil baskı yapılmalı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye’de basın ve medyaya eşi hiç görülmemiş bir baskı uygulandığı görüşünü savundu. CPJ, Ankara’ya uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu.

CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Nina Ognianova, son RTÜK kararlarını değerlendirerek, “Türkiye’de basına yönelik baskı şimdiye dek eşi görülmemiş düzeyde” dedi.

Türkiye’de, cezaevlerindeki gazeteci sayısının diğer bütün ülkelerden daha fazla olduğunu belirten Nina Ognianova, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzden fazla basın kuruluşunun kapatıldığını ve hala ayakta kalabilenlerin ise oto-sansür uyguladığını kaydetti. Ognianova, basına yönelik baskılar nedeniyle bir dizi hassas ve önemli konunun kamuoyunun bilgisine sunulamadığını söyledi. Nina Ognianova, “Uluslararası ortakları, basın ve ifade özgürlüğü için Türkiye’nin liderlerine acil olarak baskı yapmalıdır” dedi.

RTÜK, olası terör saldırıları sonrasında uygulanacak olan yeni bir dizi yayın yasağı getirmişti. Yeni yasaklar arasında, saldırı ve patlama türü terör olaylarında resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışında, görüntü ve görsel unsur kullanılmaması da yer alıyor.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden (ÇGD) yapılan açıklamada ise, “Bu kararlarla, halkın haber alma hakkı, aydınlanma ve doğru bilgiye ulaşma hakkı yasaklanmaktadır” denildi. ÇGD, RTÜK yasaklarını kınadığını ve tanımadığını belirtti. Açıklamada, iktidarın basın-medya kuruluşları üzerinde çok yoğun bir baskı uyguladığına da yer verildi.

Özgürlük Evi (Freedom House) basın özgürlüğü konusunda Türkiye’yi kısmen özgür ülkeler sınıfına koyuyor. Ancak Türkiye 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülkeler arasında birinci oldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Türkiye’de 30 gazetecinin hapiste bulunduğunu söylemişti. Bozdağ, gazeteci olduğunu söyleyen diğerlerinin ise “terörizm” gibi suçlamalardan cezaevinde tutulduğunu iddia etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.