CPJ: Avcı derhal serbest bırakılmalı

CPJ: Avcı derhal serbest bırakılmalı

Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), geçen hafta savcılık tarafından sorgusu dahi alınmadan tutuklanan gazeteci Gültekin Avcı’nın derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Kurum, Avcı hakkında ‘hükümeti devirmeye teşebbüs’ ve ‘terör örgütü üyesi olma’ suçlaması ile tutuklandığını hatırlatarak, hakkında açılan davanın düşürülmesini istedi.

Bugün gazetesi yazarının geçen Pazar günü İstanbul 2. Sulh Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandığını belirten CPJ, Avcı hakkında suçlamaya delil olarak 2013 ve 2014 senelerinde kaleme aldığı yazılarının gerekçe gösterildiğine işaret etti.

CPJ: TÜRK MAHKEMELERİ TEVHİD-SELAM İÇİN TERÖR ÖRGÜTÜ DEMİŞTİ

Türk mahkemelerinin 2014 yılında İran kökenli Tevhid-Selam’ı terör örgütü olduğuna hükmettiğini belirten New York merkezli CPJ, Avcı’nın bu örgüt hakkında yazdığı yazıların tutuklanmasına gerekçe gösterildiğini dile getirdi. CPJ, ülkenin Milli İstihbarat Kurumu (MİT) tarafından da daha önce Tevhid-Selam örgütü hakkında rapor hazırladığını da hatırlattı.

Açıklamada Avcı’nın avukatının ifadelerine de yer veren CPJ, mahkemenin Avcı’nın ifadesini dahi almadan tutuklama kararı verdiğine vurgu yaptı. CPJ, Avcı’nın kötü muamele nedeniyle kendisine verilen yiyeceği de kabul etmediğini dile getirdi.

CPJ: TUTUKLAMA AB’YE ADAY BİR ÜLKE İÇİN ABUL EDİLEMEZ

Türk yetkililerin artık hassas konularda, gazetecileri belirsiz ifadelerle terör suçlaması yaptığına işaret eden CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Programı Koordinatörü Nina Ognianova, “Bu uygulama Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday olan bir ülke için kabul edilemez. Gültekin Avcı hakkındaki suçlamalar düşürülmeli ve derhal serbest bırakılmalı. Türkiye, vakit kaybetmeden anti-terör ceza yasaları konusunda reform yapmalıdır” dedi.

CPJ, Avcı’nın eski savcı ve geçen Aralık ayından beri tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da avukatı olduğunu vurgulandı. CPJ ayrıca Avcı ile birlikte aynı suçlamayla dört polis memurunun da gözaltına alındığını ancak daha sonra serbest bırakıldığını bildirdi.

Türkiye’nin geçen Aralık ayından bugüne kadar en az 7 gazeteciyi devlet karşıtı suç işleme gerekçesi ile hapiste tuttuğunu da CPJ açıklamasında dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.