CPJ, Anayasa Mahkemesi’nin Baransu kararını kınadı

CPJ, Anayasa Mahkemesi’nin Baransu kararını kınadı

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Mehmet Baransu’nun  tahliye talebini reddeden Anayasa Mahkemesi’nin kararını kınadı.

Karar sonrası bir açıklama yayınlayan CPJ, Baransu’nun “Bir gazeteciden ziyade, tehlikeli bir suçlu olarak muamele gördüğünü” savundu.

Yazılı açıklamada CPJ Avrasya Direktörü Nina Ognianova, Baransu’nun siyasi etkilerden uzak, adil ve şeffaf bir şekilde yargılanması konusunda Türk yetkilileri göreve çağırdıklarını vurguladı.

Açıklamada Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı’nın da görüşlerine yer verildi. Sakallı, müvekkilinin tutuklandıktan sonra dört ay boyunca tecritte tutulduğunu ifade etti.

Mehmet Baransu, Silivri cezaevinde kötü muamele ve işkenceyle haklarının ihlal edildiği yönünde 24 Nisan 2015 tarihinde AYM’ye başvuruda bulunmuştu.

CPJ, Baransu’nun 2003 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve generallere yönelik darbe planlarıyla ilgili devlete ait gizli belgeleri temin etmekle suçlandığını hatırlattı.

CPJ’ye göre Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki durum giderek kötüleşiyor. Komitenin yıllık raporunda, 2015 yılında hapisteki gazeteci sayısı 14’e yükselen Türkiye’nin dünyada gazeteciler için en zor ülkelerden biri haline geldiği ifade edilmişti.

Gazetecilerin, terör örgütlerine yardım iddiasıyla suçlandığını ifade eden CPJ raporunda, Erdoğan yönetiminin, birkaç bağımsız gazetelere el koyduğunu ve bazı yabancı gazetecilerin Türkiye’ye girişini yasakladığı belirtilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.