Columbia Üniversitesi 3 Türk hukukçuya ödül verdi

Columbia Üniversitesi 3 Türk hukukçuya ödül verdi

ABD’nin saygın eğitim kurumlarının başında gelen Columbia Üniversitesi, Türkiye’de yaşanan hukuksuzluğa karşı mücadele eden üç Türk hukukçuya ödül verdi.

Türkiye’de YouTube’a erişimin engellemesi kararına karşı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itirazın reddedilmesinin ardından davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımaları ve Aralık 2015 başında kararın başvurucuların lehine olumlu sonuçlanması sebebiyle 3 Türk hukukçunun Şubat ayında “2016 Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülüne” layık görüldükleri açıklanmıştı. Ödüller New York’ta bulunan Columbia Üniversite’nin ana kampüsünde dün verildi.

Columbia Üniversitesi Başkanı Lee C. Bollinger’ın açılış konuşması ile başlayan ödül töreninde Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Kerem Altınparmak ile Avukat Serkan Cengiz’e “Yasal Hizmetlerde Mükemmellik Alanı” ödülü verildi.

Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülleri, uluslararası hukuk normlarını teşvik ederek ifade özgürlüğünü güçlendiren yargı kararlarını ve dünya çapındaki hukuki temsillerin önemini vurgulamak amacıyla geçen yıl bu üniversite tarafından başlatılmıştı. Üniversitenin en büyük kütüphanesinde düzenlenen ödül töreninde konuşan Prof. Yaman Akdeniz, Türkiye’de yaşanan hukuksuzluğun sistematik hale dönüştüğünü ifade etti. 

IMG_3460Konuşmasına, “Burada yapacağım konuşma nedeni ile hakkımda soruşturma açılabilir” diyerek başlayan Akdeniz, Türkiye’den binden fazla insan hakkında terör propagandası yapmak suçlaması ile dava açıldığına dikkat çekti.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi kampanyasına imza atanlar adına da bu ödülü aldığını  belirten Akdeniz, bu insanlar hakkında soruşturma ve dava açılmakla kalmadığını bazılarının hapse atıldığını hatırlattı. “Bugün bin 128 akademisyen terör propagandası yapma suçlaması ile haklarında dava açılması tehdidi ile karşı karşıya” diyen Akdeniz, “Bu çok kötü. Bazıları işlerini kaybetti, bazıları disiplin soruşturması geçiriyor” şeklinde konuştu.  

“DAHA SIKINTILI GÜNLER BİZLERİ BEKLİYOR”

Türkiye’yi bugün olduğundan daha sıkıntılı günlerin beklediğini savunan Prof. Dr. Akdeniz şöyle konuştu; “Bundan sonraki süreç bence daha da zorlaşacak. Cumhurbaşkanını, hükümeti ifade hürriyeti hakkını kullanarak eleştirmek isteyen basın, akademisyen hatta sıradan vatandaşlar için daha zorlu bir süreç bekliyor. Bugün binlerce vatandaş attığı Twitter ya da Facebook sayfasına yazdıklarından dolayı haklarında dava açılmış durumda… Demokratikleşme süreçleri hiçbir zaman kolay olmamıştır. Türkiye’de de kolay olmayacak… Daha da kötülerine şahitlik edeceğiz ama nihayetinde.”

Türkiye’nin yakın dönemde özgürlükler adına daha da sıkıntılı günler yaşayacağını savunan Akdeniz, “Bunlar demokrasinin bedeli. Yakın gelecek adına karamsarım ama umutsuz değilim” dedi.

Ödül törenine çok sayıda akademisyen, STK temsilcisi ile üniversitenin yönetiminin katıldı. Akdeniz ile Altıparmak’ı Columbia Üniversitesi’ne bu ödülü alması için tavsiye eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği, Medya Özgürlüğü Özel Temsilcisi Dunja Mijatoviç de kısa bir konuşma yaptı. Mijatoviç, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne karşı yaşanan baskıları “korkunç” diye niteledi.

Ödüle layık görünen bir diğer akademisyen olan Kerem Altıparmak da konuşmasında, “Türkiye’de olmadığım için Erdoğan’ı eleştirebilirim şimdi” diyerek Türkiye’de Cumhurbaşkanı’na karşı yapılan eleştirilerin suç olarak değerlendirildiğini ifade etti.

IMG_3482İFADE HÜRRİYETİ YARGI, BASIN VE AKADEMİYİ KONTROL ALTINA ALARAK KALDIRILMAK İSTENİYOR

Türkiye’de 1990’lı yıllarda ifade hürriyetine karşın ciddi insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Altıparmak, bunların sistematik olarak uygulandığını hatırlattı. Bugün Türkiye’de ifade hürriyetini kısmak için farklı yöntemlerin uygulandığını aktaran Altıparmak, “ifade hürriyeti bugün yargı, basın ve akademiyi kontrol altına alarak ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu sayede artık insanları tutuklayıp işkence ederek fikirleri bastırılmamış oluyor” dedi.

Bu yöntemi hayata geçirebilmek için hükümetin birçok basın kuruluşu ve gazeteciye davalar açtığını belirten Altıparmak, aynı şekilde iktidarın medya patronlarına baskı yaparak birçok gazetecinin de işten atılmasını sağladığını aktardı. “Bu şartlar altında sosyal medyanın kritik bir önemi söz konusu. Çünkü insanlar yalnızca sosyal medya üzerinden seslerini duyurabiliyor” diyen Altıparmak, iktidarın yasakçı uygulamalarını hayata geçirebilmek için terör propagandası, cumhurbaşkanına hakaret gibi gerekçeleri öne sürdüğünün altını çizdi.

Kendilerinin basın ve ifade hürriyeti, hukukun üstünlüğü ve suçun cezasız kalmaması konusunda mücadele ettiklerini aktaran Altıparmak şöyle konuştu; “Bugün Güdeydoğu’da yaşananlar hakkında sağlıklı bilgi almak imkansız. Yaşananları aktaracak olan web siteleri kapatıldı, gazetelere ise el konuldu… Bu tür olaylardan haberdar edilemez ve bilgi sahibi olamazsanız işlediği suçlardan dolayı hükümete de hesap soramazsınız. Bu stratejiye karşı bizde yerel STK’lar ile çalışıyor, konuyu bize getirmelerini istiyoruz. Bu sayede haklarını arıyor ve seslerini duyurmaya çalışıyoruz.”

Bugün Türkiye’de ifade özgürlüğünün her açıdan baskı altında olduğunu aktaran Altıparmak, bu nedenle basından akademiye, sokaktaki insanın sorunundan, esnafa kadar her kesimden insana yardım etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Altıparmak, konuşmasının sonunda, ödülü kendileri ile birlikte alan Avukat Serkan Cengiz’in bir yakının hastalığı nedeni ile törene gelemediğini açıkladı.

ÜNİVERSİTENİN ÖĞRENCİLERİ ÜNİVERSİTELERİNİ PROTESTO ETTİ 

Ödül töreninin başlamasına dakikalar kala Columbia Üniversitesi öğrencileri salona girerek öğrencisi oldukları okullarını protesto etti. Pankart açan protestocu öğrenciler, üniversitelerinden çevre konusunda daha hassas olmalarını istedi. Öğrencilerin açtığı dövizlerde, “Columbia Üniversitesi fosil yakıta yatırım yapmaya son vermeli” ibareleri dikkat çekti. Öğrencilerin kısa süreli protesto gösterisi herhangi bir gerginlik yaşanmadan son buldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.