Colorado saldırısı medyayı ikiye böldü

Colorado saldırısı medyayı ikiye böldü

Cuma günü gerçekleşen ve biri polis üç kişinin ölmesine, 9’unun da yaralanmasına neden olan Colorado saldırısı ABD’de eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Saldırı bir aile planlama kliniğinde (Planned Parenthood) olduğu. Bu kliniklerde kürtaj yapıldığı için zaten uzun süredir Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Parti arasında bir tartışmaya sebep olmuştu. Hatta Cumhuriyetçi başkan aday adayları seçilmeleri durumunda bu klinikleri kapatacakları vaadinde de bulunuyor.

Saldırının faili Robert Lewis Dear’ın yakalandıktan sonra “Başka bebek parçası yok” (No more baby parts) şeklinde ifade verdiği NBC News haberinde verilince kürtaj karşıtlarıyla destekçileri yeniden karşı karşıya geldi.

Öncelikle herkesin yaşanan saldırıyı kınayan açıklamalar yaptığını belirtmek lazım. Ne var ki özellikle muhafazakar kesim saldırının ardından aile planlama klinikleri için düşündüklerini dile getirmekten kaçınmıyor.

Diğer tarafta ise yıllar boyu bu tür kliniklere yapılan ve sonunda FBI’ın olaya iç terör olarak bakacağını açıklamasıyla durulan saldırıların yeniden alevleneceği korkusu var.

İki grubun tartışmasında ise ana nokta Sağlık Gelişim Merkezi (Center for Medical Progress) isimli kuruluşun yaz aylarında yayınladığı bir video var. Videoda iki Sağlık Gelişim Merkezi çalışanı kendilerini farklı kişiler olarak tanıtıp bir aile planlama kliniği yöneticisiyle yemek yiyor. Yemekte ise anne karnından alınmış bir ceninin parçaları üzerine pazarlık yapılıyor. Bu videonun kısa hali ve sonrasında gösterilen oldukça vahşi görüntüler özellikle kürtaj karşıtlarını ayaklandırmıştı.

Fakat, bir süre sonra bu videoda gösterilen konuşmanın uzun hali ve ayrıca gösterilen vahşi görüntülerin yalan olduğu ortaya çıkarıldı. Yine de bu konu üzerindeki tartışmaları değiştirmedi.

Özellikle Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Carly Fiorina’nın bir tartışmada bu videodan bahsetmesi olayı yeniden gündeme taşıdı. Hatta Dear’ın ifadesinden kendisinin de bu videoyu izleyip saldırıya karar verdiğini düşünenler var.

Muhafazakarlar ve muhafazakar medya bu saldırının kürtaj konusundan ayrı ele alınması gerektiğini ve aile planlama kliniklerinin kapatılmasını konuşmaya devam edilmesini istiyor.

Liberaller ise saldırının bu klinikler üzerine yapılan yanlı ve yanlış haberler ile ilgili olduğunu belirtip, iki olayın birbirinden ayrılamayacağını belirtiyor.

Yine de son üç günde iki tarafın saldırının vahşeti dışında anlaştığı bir konu var ki o da hangi görüşten olunursa olunsun yazılan haberlerin diline dikkat edilmesi gerektiği yönünde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.