CNN’e insansız hava aracı izni

CNN’e insansız hava aracı izni

Amerika’nın Ulusal Havacılık İdare’si (FAA) CNN’in insansız hava aracı (drone) uçurma başvurusunu kabul etti.

Kurum başvuruyu , söz konusu hava araçlarının “havada resim çekimi, video çekimi ve kapalı sette film ve televizyon programı çekimleri”nde kullanılması için kabul ettiğini açıkladı.

Başvuruyu kabul ederek, FAA, 200 feet’den aşağıda ve sınırlarla belirlenmiş belli bir  hava sahasının dışında gerçekleştirilecek insansız uçuşlar için kendi belirlemiş olduğu şartları da kaldırmış oldu.

Söz konusu araçların Amerika içinde kullanımının hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamak noktasındaki yönetmelikleri düzenleme süreci boyunca, FAA, 2.500’ü aşkın uçuşu onayladı.

FAA, askerî olmayan insansız hava aracı kullanımını yaygınlaştırma konusunda özellikle şirketlerin olağanüstü baskısına da maruz kalıyor. Bu teknoloji sayesinde internet üzerinden alınan siparişlerin çok daha hızlı bir şekilde ulaşımının sağlanacağını savunan Amazon bu şirketlerin başında geliyor.

Drone teknolojisini kullanma noktasında izin bekleyenler arasında polisler ve kolluk güçleri de var. Ayrıca, FAA, üniversite ve profesyönel spor müsabakalarında çekim amaçlı kullanılan hava araçları ile bağlantılı olarak yaşanılan bir kaç kaza üzerinde incelemelerde bulunmak zorunda kaldı.

CNN’e verilen kabul mektubunda, FAA şu ifadelere yer veriyor: “Söz konusu dilekçenin özetinin Federal Register’da yayınlanmaması noktasında haklı bir gerekçe olduğuna kanaat getirildi. Arzu edilen muafiyet kötü bir örnek teşkil edecek nitelikte değildir ve bu dilekçe noktasında herhangi bir gecikme dilekçe sahibinin zararına olacaktır.”

Hava kurumunun belirlediği şartlara göre, CNN, söz konusu araçları 400 feet’in üzerinde ve saatte 100 mil hızın üzerinde uçuramayacak.

CNN verdiği dilekçede, üretilen haberin kalitesi açısından söz konusu araçların son derece önemli bir rol oynayacağını, bu sebeple kendilerinin bu teknolojiyi değerlendirme ve gerekli güvenlik önlemlerini sağlama noktasında gayretli olduklarını ifade etti.

Şirket, “CNN ve Georgia Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacıların haber toplama ve muhabirlik amacıyla ulusal hava sahasına insansız hava araçlarını dahil etme girişimini hızlandırma noktasında FAA ile Ortak Araştırma ve Geliştirme Anlaşması’na (CRDA) imza attıklarını” da ekledi.

FAA’in belirlediği kaidelere göre araçların küçük olarak nitelendirilebilmeleri için 25 kg altında olamaları, 500 feet altındaki yüksekliklerde uçmaları ve saatte 100 mil hız sınırını açmamaları gerekiyor.

Belirlenen şartlara göre, droneların gündüz saatlerinde, yalnızca Amerika içerisinde yaşayan ve 17 yaş üzerindeki operatörler tarafından uçurulmaları da gerekiyor.

Ayrıca, FAA önergesi altında, yapılan uçuşlarda aracın her daim görüş alanı içerisinde olması gerekiyor — ki bu, Amazon gibi teknolojiyi posta servisi olarak kullanmayı hayal eden şirketleri de bir nevî hayal kırıklığına uğratmış oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.