Çin’in hedefindeki Enes Kanter, Nobel’e aday gösterildi: Onur duydum

Çin’in hedefindeki Enes Kanter, Nobel’e aday gösterildi: Onur duydum

Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik soykırımı dile getirdiği için Çin’in hedefi olan NBA oyuncusu Enes Kanter (Freedom), bu yılki Nobel Barış Ödülü adayları arasında gösterildi.

Enes Kanter, konuyla ilgili paylaşımında, “Nobel Barış Ödülü adaylığını almaktan onur ve gurur duyuyorum. @Nobel Ödülü Bazen tavır almak bir sonraki maaşınızdan daha önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Atlantic dergisinde de George Packer imzasıyla ‘Şimdi hepimiz gerçekçiyi’ başlıklı bir yazı kaleme alındı. Söz konusu yazıda Enes Kanter’in öyküsü anlatılıyor. Erdoğan rejimini eleştiren Enes’in ailesinin nasıl tehdit edildiği, vatandaşlıktan çıkarıldığı belirtiliyor. Türkiye’yi hedef seçtiği için NBA’in Enes’i yalnız bıraktığı ifade ediliyor.

Yazıda yer alan bilgilere göre Nobel ödüllü 30 isim Boston Celtics’e bir mektup göndererek, ‘Çin’in baskısına boyun eğmeyin, tarihin doğru tarafında yer alın’ diyor…

ENES KANTER, UYGURLARI NASIL FARK ETTİ?

Peki Enes Kanter’in Uygurlarla ilgili hassasiyeti nasıl ve ne zaman başladı. Makalede bunun hikayesini de buluyorsunuz. Brooklyn’li çocuklarla basketball kampına katılan Enes’in yanına bir ebeveyn geliyor ve Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımı hatırlattıktan sonra, “Sİzin Müslüman kardeşleriniz Çin’de toplama kamplarında işkence ve tecavüze uğruyorken kendinize nasıl insan hakları aktivisti diyebilirsiniz?” diyor.

OTELE KAPANIYOR, PERDELERİ ÇEKİYOR

Yazıda, sonrasında yaşananlar şöyle anlatılıyor:

“Enes Kanter, Çin’in Uygurlara yönelik kitlesel baskısı hakkında çok az şey biliyordu. Aktivizmini en iyi bildiği ülkeye odaklamıştı. ‘Size geri döneceğime söz veriyorum’ dedi ebeveyne.

Kanter, günün kalan etkinliklerini iptal etti. Oteline döndü, perdeleri kapattı, yatağına uzandı, telefonunu çıkardı ve Google’dan Uygurları araştırdı. Gecenin çoğunu okuyarak geçirdi. Gözleri şiş ve utanarak uyandı.

30 DAKİKA BOYUNCA AĞLIYOR

Kanter menajerine, “Bana toplama kampından sağ kalan birini bulun” dedi. Washington’daki bir Uygur kadın ona toplu tecavüz ve işkence hikayesini anlattı. Yarım saat ağladı. Kanter ona yardım etmek için ne yapabileceğini sorduğunda, “Güvendeyim. Bu kamplarda acı çeken milyonlarca insan var. Beni unut. Farkındalığınızı onlara yöneltin.” dedi.

SANA VE UŞAKLARINA BİR MESAJIM VAR

“20 Ekim’de, Boston Celtics’in Madison Square Garden’da New York Knicks’e karşı sezon açılışından hemen önce sosyal medyada bir video yayınladı. Üzerinde dua eden Dalai Lama’nın resmi olan siyah bir tişört giymiş, boş beyaz bir duvara karşı durdu. (İnsanlar onun sadece Müslüman kardeşlerini desteklediğini düşünmesinler diye Sincan’dan önce Tibet hakkında konuşmak istedi.) “Çin’in acımasız diktatörü Xi Jinping, sana ve uşaklarına bir mesajım var” dedi parmağını kamerada dürterek. “Özgür Tibet. Özgür Tibet. Özgür Tibet.”