Çin’den ABD’ye karşı insan hakları raporu

Çin’den ABD’ye karşı insan hakları raporu

Çin Devlet Konseyi’nin “ABD’deki İnsan Hakları Raporu”nda, Amerikan yönetiminin insan hakları konusunda dünya geneline yönelttiği eleştirilere tepki gösterilerek, Washington yönetiminin bizzat kendisinin ihlaller yaparak vatandaşlarının haklarını sınırladığı ifade edildi.


Pekin yönetiminin raporunda, Amerikalıların vatandaşlık haklarının kendi hükümetleri tarafından sınırlandırıldığı görüşüne yer verilerek, ABD’nin sıradan vatandaşları dahi izlemeye aldığı ve kendi halkının özgürlüğünü “ciddi anlamda ihlal ettiği” kaydedildi. Raporda, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın vatandaşlarının iletişim kanallarını sistematik biçimde izlediği, her gün 1,7 milyar elektronik posta, telefon kaydı ve benzer iletişim belgesini depoladığı öne sürüldü.


ABD’de kadına karşı şiddet ve taciz vakalarının da arttığı ifade edilen Çin Devlet Konseyi raporunda, ateşli silahlar nedeniyle yaşanan şiddetin giderek arttığı, geçen temmuz itibariyle sivillerin elinde 270 milyon ateşli silah olduğunu ve 100 binden fazla kişinin bu silahlarla vurulduğu hatırlatıldı.


Raporda, küresel mali krizden bu yanan yoksulluğun arttığı ABD’nin gelişmiş ülkeler arasında gelir eşitsizliğinde dördüncü sırada olduğu bildirildi.

        

“Binlerce sivil öldürüldü”

        

Çin’in hazırladığı raporda ayrıca, ABD’nin diğer ulusların insan haklarını da “ciddi anlamda ihlal ettiği”, 2003’teki Irak ve 2001’deki Afganistan savaşlarını Washington yönetiminin başlattığı ifade edildi.


ABD’nin “terörizmle savaş” adı altında Yemen, Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere bazı ülkelerde 2001-2011 arasında 14 bin ila 110 bin sivilin ölümüne neden olduğu öne sürülen raporda, ABD askerlerinin dini ve yerel değerlere karşı olumsuz davranışları da hatırlatıldı. Raporda, bazı Amerikalı askerlerin görev yaptıkları ülkelerde, “Kur’an-ı Kerim yakma” ve “cesetlere yönelik aşağılayıcı hareketler” gibi eylemlerde bulundukları hatırlatıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.