CIA’in yeni işkence metotları ortaya çıktı

CIA’in yeni işkence metotları ortaya çıktı

Amerikan Sivil Haklar Birliği’nin açtığı bir dava sonucunda, CIA 50 sayfa gizli belgeyi açıkladı.

Belgelerde 11 Eylül saldırıları sonrasında şüphelilere uygulanan kimi işkenceler ve bununla ilgili verilen bazı tavsiyeler yer alıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın “işkence” olarak tanımladığı ancak CIA’in “geliştirilmiş sorgu” (expanded interrogation), “iyileştirilmiş sorgu teknikleri (enhanced interrogation techniques) dediği yöntemler için belgelerde “Fiziksel Baskının Tarifi” deniyor.

Belgelerde ortaya çıkan bu yöntemlerden biri şüphelinin içi böcek dolu bir kutuya zorla oturtulması. Belgede bu yöntem uygulanırken böceklerin zararsız olması gerektiği de belirtilmiş.

Bir başka yöntem ise şüpheliye canlı gömülecekmiş gibi bir izlenim verip, özel hazırlanmış tabutlara yatırılması. Bu tabutlarda gizli hava delikleri olması isteniyor ancak kesinlikle ışık almaması gerektiği ifade edilmiş.

Ayrıca yüze tokat, yetişkin bezi bağlayarak dolaştırmak gibi aşağılayıcı yöntemlerden de bahsediliyor.

Belgelerde bu yöntemler uygulanırken dışarıda bir doktor ve psikologun da hazır bekletilmesi ve olası bir durumda müdahale etmeleri gerektiği yazılmış.

Ortaya çıkan ilginç bir yazışma ise 7 Haziran 2006 tarihine ait. O dönem ki ABD Başkanı George W. Bush’un CIA Direktörü Porter Gross ile görüştüğü ve tavandan zincirle asılmış, yetişkin bezi giyen ve tuvalete gitmeye zorlanan mahkum görüntülerinden endişe duyduğunu açıkladığı belirtilmiş.

Belgelerde Alman vatandaşı Khalid Al-Masri’nin yanlışlıkla tutuklandığı, CIA ajanlarının bunun farkına vardıktan sonra da bir süre onu tuttukları aktarılıyor. Aynı şekilde Afganistan’da gözaltında tutulurken ölen Gul Rahman’ın da uykusuz bırakılıp, soğuk bir odada yatmaya, yüksek sesle müzik dinletilip ve yetişkin bezi giyerek dolaştırılmaya zorlandığı ortaya çıktı. Rahman’ın ölüm nedeni olarak vücut ısısının aniden düşmesi gösterilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.