CIA elindeki işkence raporunu ‘yanlışlıkla’ silmiş

CIA elindeki işkence raporunu ‘yanlışlıkla’ silmiş

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi tarafından Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) işkence yöntemleri ile ilgili hazırlanan raporun CIA müfettişlerindeki (gözlemcileri) nüshasının ‘yanlışlıkla’ silindiği bildirildi.

Yahoo News’in haberine göre 6 bin 700 sayfalık raporda CIA’nin bazı teröristlere karşı yaptığı işkence hakkında detaylı bilgiler içeriyordu. Daha önce kamuoyuna paylaşılmayan belgelerin Adalet Bakanlığı’nda bir kopyası olduğu düşünülüyor.

Geçen Ağustos ayında CIA müfettişi Christopher Sharpley, raporun silinmesi ile ilgili  Senato İstihbarat Komitesi ve Adalet Bakanlığı’na iletti. Basına sızdırılmamasına dikkat edilen olayın, konuyla ilgili yürütülen davaya bakan yargıca da haber verilmemesi dikkat çekti.

Konunun duyulması üzerine, geçen ay Senato, raporun geri kalan kısımlarını silinmemesi konusunda endişelerini dile getiren bir mektup kaleme aldı. Uzmanlar, belgelerin silinmesinin ‘olağanüstü’ bir durum olduğunu belirterek,saklanabilecek dokümanların olabileceğine dikkat çekti. Sivil toplum örgütleri ‘Bilgi Edinme Yasası’ aracılığıyla konuyu takip edeceklerini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.