Cezayirli alim Türk teologlara seslendi

Cezayirli alim Türk teologlara seslendi

Cezayirli İslam alimi Prof. Dr. Said Buveyziri’den Diyanet’e hodri meydan: Gülen’in firak-ı dalleden olduğuna gelsin beni ikna etsinler.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Olağanüstü Din Şurası’nda aldığı kararlarda Fethullah Gülen Hocaefendi  ve Hizmet Hareketi’nin firak-ı dalle (Ehli Sünnet çizgisi dışında)  olarak anılmasına, Arap ve İslam Âlemi’nden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türkiye’de Gülen Hocaefendi’yi çok yakından tanıyan Diyanet ve İlahiyat Fakültelerinde bulunan Teologlar’dan ses çıkmayınca İslam Aleminin saygın Alimlerinden bir bir açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz Cumartesi de El-Ezher Üniversitesi’nin meşhur Alimlerinden Prof. Dr. Fethi Hicazi Diyanet’in yayınladığı iftira kitabına, “Bu yapılan zulüm ve atılan iftiralardan Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’nin peygamber yolunda olduğuna bir kere daha şahit olmuş oluyoruz” ifadesiyle cevap vermişti.

Bugün de Cezayir’in önde gelen ve Ortadoğu’da her kesim tarafından saygı duyulan İslam düşünürü Prof. Dr. Said Buveyziri, DİB’nın bildirisine sert tepki gösterdi. Almanya’dan yayın yapmakta olan Zaman Arabic’e verdiği demeçte Buveyziri, Diyanet’in, Gülen ve Hizmet Hareketi’ni insan aklının kabul edeceği bir delil olmadan firak-ı dalle olarak nitelemesini ve tekfirle (Kafir) itham etmesini, ne yaptığını bilmeden sağa sola çarpan sonuçsuz bir girişim olarak tanımladı.

Fethullah Gülen ve sevenlerine yöneltilen ithamların hiç birisinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Cezayirli alim, ”Türk yetkililer Arap halkının duygusal olduğunu biliyorlar. Bu yüzden ’’ehli sünnet çizgisinden çıkmışlar’’ gibi ithamlarla halkın Hizmet Hareketi’nden uzaklaşacağını, ithamları araştırmayacaklarını zannediyorlar” dedi

Prof. Dr. Said Buveyziri Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine meydan okuyarak şöyle seslendi: Dünyada kim sayın Fethullah Gülen’in insanları kandırdığını ve Hizmet Hareketi’nin fırakı dalleden olduğunu iddia ediyorsa istediği yerde, istediği kadar oturalım beni ikna etsinler göreyim.

Buveyziri, DİB’nın Gülen Hocaefendi’nin kitaplarından bazı kelimeleri cımbızlayarak, siyakından-sibakından kopararak istedikleri gibi yorumladıklarını, Hocaefendi’nin onların yorumladıkları gibi söylemediğini belirterek, ”Gülen’in kitaplarını herkes ilmi seviyesine göre, kitaplarının geneline muttali olmaları ölçüsünde anlayabilir” dedi.

Cezayirli alim Buveyziri, sözlerine, Gülen hakkındaki ithamların doğru olup olmadığını anlamanın çok kolay olduğunu belirterek şöyle devam etti: Sayın Gülen’in kitaplarına az göz gezdirenler, Kur’an ve Sünnete Fethullah Gülen kadar önem veren kimsenin olmadığını anlarlar. Gülen, düşünceleri özgürleştirip pratiğe dökülebilecek hale getirmiştir. O’nun hedefi toplumla beraber tüm insanlığa -ayırt etmeksizin- hizmet götürmektir. Fethullah Gülen, 160’tan fazla ülkede, Anadolu’nun yiğitleriyle beraber, eğitim müesseseleri aracılığıyla, dünya barışı çağrısında bulunan büyük bir âlimdir.

Dr. Buveyziri hizmet erlerinin, ana-babalarını ve memleketlerini terk edip dünyanın dört bir tarafına yayılarak İslam’ın gerçek yüzünü dünyaya gösterdiklerini ve kendisinin de Avrupa, Asya ve Afrika’da başarılı örneklerini gördüğünü belirterek, “Afrika’daki yoksulluklara katlanarak yeni bir dünya kuranlara firakı dalle demek aslında firakı dalle olmanın alametidir’’ dedi.

Cezayirli âlim Dr. Buveyziri, Hizmet Hareketi’ni bilenlere çağrıda bulanarak Hizmet felsefesini etraflarına anlatmalarını, karalayanların, iftira atanların gerçek niyetlerini deşifre etmelerini istedi.

Hizmet sevdalılarına da çağrıda bulunan Buveysi, bugün zulmeden, gücü elinde tutan bu diktatörlerin ilelebed kalmayacaklarını, bir gün basın yayınıyla birlikte yok olup gideceklerini, ümitsizliğe kapılacak bir durumun olmadığını belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.