Cemaate yönelik işkenceler de ‘ilerleme raporu’nda

Cemaate yönelik işkenceler de ‘ilerleme raporu’nda

AB İlerleme Raporu’nda Hizmet Hareketiyle ilgili hükümetin attığı iftiralar ve hareketin mensuplarına karşı uyguladığı hukuksuz kıyım ve işkence ayrıntılı şekilde yer aldı.

Raporda Türk hükümetinin 15 Temmuz darbesiyle ilgili Gülen Hareketi’ni suçladığı ifade edildi. Bu suçlamayla bağlantılı hukuksuz ve delilsiz tutuklamaların, gözaltında uygulanan işkencelerin altı çizildi.

İşkence AB raporuna girdi:

“Darbe girişiminin ardından Gülen Hareketi mensuplarına yönelik çok kapsamlı uzaklaştırma, açığa alma ve tutuklamalar gerçekleşti. Bu süreçte, gözaltına alınanlara yönelik insanlık dışı muamele ve işkence gibi çok ciddi insan hakları ihlalleri rapor edildi. Baskı, Gülen Hareketi’nin yanısıra Kürt muhalefeti ve diğer muhaliflere de artarak devam etti.”
 
DELİLSİZ TUTUKLAMALARA VURGU
 
“Bu önlemlerin geniş ölçekte ve toptancı yaklaşımla olması, bir çok ciddi soruyu da beraberinde getiriyor” denilen AB raporunda usulsüz ve hukuksuz tutuklamalara şu ifadelerle atıf yapıldı:

“Gülen Hareketi’yle bağlantılı olduğu iddia edilenleri tespit etme konusunda uygulanan kriterin ve delil olarak kullanılan argümanların belirsizliği, şeffaf olmayışı ve gelişi güzel uygulanması ciddi endişe uyandırıyor.”

 YURTDIŞINDA DA BASKI VAR!

Raporda Türkiye’de yaşananlar ve yurtdışındaki Türklere baskı şöyle özetlendi:

“Alınan önlemler yargı, polis, jandarma, ordu, sivil hizmetler, yerel yönetimler, akademi, öğretmenler, avukatlar, medya ve iş dünyası başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini etkiledi. Eylül sonu itibariyle 40 bin insan gözaltına alınmış, 81’i gazeteci olmak üzere 31 binden fazla kişi de tutuklanmıştı. 129 bin kamu çalışanı açığa alındı. 4 binden fazla kurum ve özel şirket kapatıldı, mal varlıklarına el kondu veya kayyım atandı.

Ek olarak, 10 bin sivil memur olağanüstü hal kapsamında görevden uzaklaştırıldı ve Ekim sonu itibariyle daha fazla medya kuruluşunun kapısına kilit vuruldu, tutuklanan gazeteci sayısı arttı.

Diğer yandan Türkiye, birçok AB üyesi ülkeyle temasa geçerek, Gülen Hareketi’yle ilişkili olduğu iddia edilen okullar ve diğer kurumların kapatılmasını istedi. Bu bağlamda, bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının, diğer Türk vatandaşlarını ihbar etmesi için baskı altında olduğuna dair raporlar mevcut.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.