CDC uzmanlarından Delta varyantına karşı tedbir uyarısı

CDC uzmanlarından Delta varyantına karşı tedbir uyarısı

California merkezli “Ethnic Media Services” kuruluşu etnik medya temsilcilerine Covid 19 pandemisi ile ilgili son bilgileri içeren kapsamlı bir bilgilendirme konferansı düzenledi. Konferansa ABD’nin önemli kuruluşlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) uzmanları virüsün son varyantı Delta ve son aylarda vaka sayılarında meydana gelen artışın nedenlerini ve buna karşı alınacak önlemleri anlattı. 

CDC’nin COVID-19 müdahalesinde Eyalet, Yerel ve Bölgesel Destek Dairesi’nin başında bulunan Dr. Peggy Honein, ‘çok hızlı yayılabilen Delta varyantı döneminin ortasında bulunduklarını’ söyledi. Vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dr. Honein, “Haziranda günlük vaka sayısı 12 binden daha azdı. Bugünlerde ise bu sayı 150 bini buldu. Bu süreçte büyük bir değişim yaşandı. Hastaneye yatan hasta sayısı 12 bin civarında ve günlük ölü sayısı bin civarında. Her alanda bir artış söz konusu.”dedi. 

HER AŞIYI OLANLARIN ORANI YÜZDE 53

ABD’deki aşılanma oranlarını da açıklayan Dr. Honein, ‘ABD’de her iki aşıyı olanların oranı yüzde 53 civarında. Bunların yüzde 82’si 65 yaş ve üstü. Mississippi eyaletinde aşılanma oranı yüzde 11 ile ülkenin en düşük seviyesinde. En yüksek aşılanma oranı ise yüzde 60 ile Vermont eyaletinde.”şeklinde bilgilendirdi. Temmuz ve ağustos aylarında vaka sayılarında artış yaşandığına ve bunların çocukların üzerinden yayılmış olabileceğine vurgu yaptı. Aşılanmanın virüse karşı çok önemli bir tedbir olduğuna vurgu yapan Dr. Honein, ‘Aşılanma oranın yüksek olduğu eyaletlerde vaka sayısının diğer eyaletlere göre daha az olduğunu görebiliyoruz. Aşılanmanın az olduğu eyaletlerde vaka sayılarında artış olduğunu görüyoruz. 12 yaş altındakiler için şu an yapılacak bir aşı yok ama çocukları iyi koruyabilmek için herkesin aşılanması ve maske takması önemli. Bu yıl okullarda eğitim yılı başladığında öğrenciler için daha korunaklı olacak. Vakaların daha az olması için tedbirlerin icra edilmesi lazım.’şeklinde konuştu. 

Delta varyantının çok hızlı yayıldığına dikkat çeken Dr. Honein, ‘Maske takılması, sosyal mesafe ve test yapılması gibi tedbirlerin uygulamasını tavsiye ediyoruz. En kısa sürede Delta varyantı ile artan vaka sayısının düşmesini ümit ediyoruz. Vaka sayılarının düşmesi için yapacağımız en önemli şey aşılanma oranın artmasıdır.’ diye konuştu. 

ABD’nin global aşılanmasına destek verip vermediği ile ilgili bir soru üzerine Dr. Honein, “ABD olarak diğer ülkelerin aşılanma oranının artması için büyük destek verdiklerini ifade etti. Bu global bir salgın o yüzden aşılanmanın global olarak yapılması vaka sayılarının düşmesine yardımcı olur.”Yanıtını verdi. 

AŞI HEM GÜVENLİ VE ETKİLİ

CDC’nin özellikle Covid 19 pandemi döneminde yapılacak seyahat uyarıları ile ilgili bölümde bulunun Dr. Cindy Friedman ise “İnsanların hem ABD içinde hemde uluslararası yolculuklar için dikkat edilmesi gereken konularda bilgilendiriyoruz. Özellikle şunu söylemek istiyorum, seyahat etmeden önce aşı olmayan kimsenin bir an önce aşılanması gerekiyor. Maske ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor. Aşılanan kişilerin yurtiçi seyahatlerini yaparken test olmasına gerek yok. Aşı olmayan kişilerin seyahat öncesi test yapması gerekir.”dedi. 

Yine CDC’nin aşı çalışmaları bölümünde yer alan Dr. Jennifer Layden, Covid 19 virüsüne karşı yetkililer tarafından onaylanan aşıların güvenli ve etkili olduğuna dikkat çekti. 

Bir aşı ile iki aşı yapan insanların arasında Covid 19’a karşı direncin farklı olduğuna dikkat çeken Layden “CDC insanların bağışıklık sistemin güçlendirilmesini tavsiye ediyor. Bundan sonra gelecek takviye aşısının (booster) yapılmasını destekliyoruz. CDC’deki uzmanlar eldeki bütün verileri inceleyerek aşının nasıl Covid 19 virüsüne karşı direnç gösterdiği sonucuna varıyor. Son yayınlanan çalışmamıza göre aşılanan sağlık çalışananların virüse yakalanma şansının düşük olduğunu gördük. Delta varyantına rağmen aşının virüse yakalanma oranını yüzde 90’dan yüzde 60’a düşürdüğünü gördük. Aşılar hem güvenli hemde etkili.”şeklinde konuştu.  

CDC’nin bir diğer uzmanı Dr. Kevin Chatham-Stevens, virüsün çocuklar arasında yayılması ve çocukların virüsü bulaştırmaları ile ilgili çalışmalarını yakında yayınlayacaklarını ifade etti.