Çavuşoğlu, BMGK geçici üyeliği için Afrikalılardan destek istedi

Çavuşoğlu, BMGK geçici üyeliği için Afrikalılardan destek istedi

Dışişler Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Olmayan üyeliği adaylığı çerçevesinde Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) ülkelerinin daimi temsilcileriyle kahvaltıda biraraya geldi.

Bakan Çavuşoğlu, Güney Afrika Kalkınma Topluluğunun önemine dikkat çekerek, Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin son dönemde oldukça hızlı bir şekilde geliştiğini, Türkiye’nin Afrikayı 2008’den beri stratejik bir partner olarak tanımladığını ifade etti. İlk Türkiye-Afrika Zirvesi’nin 2008 Ağustos ayında İstanbul’da gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, ikili ticaretin sürekli artmakta olduğunu, Türkiye’nin Afrika’da çok sayıda büyükelçilik açmaya başladığını belirtti.

Türkiye’nin Afrika’da 35 büyükelçiliğinin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’de de 30 Afrika ülkesinin büyükelçiliğinin olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı, ikinci Türkiye Afrika Zirvesi’nin 19-21 Kasım tarihlerinde Malobo’da yapılacağını açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca, Ebola hastalığı konusunda Türkiye’nin BM çerçevesinde yaptığı maddi katkıları aktararak, Türkiye’nin kriz yönetimi ve krizlerin engellenmesi konusunda yaptığı faaliyetleri anlattı. Medeniyetler İttifakı konusunda yapılan çalışmalarıda anlatan Çavuşoğlu,Türkiye’nin dünyadaki üçüncü büyük yardım yapan ülke olduğunu, THY’nin Afrika’nın pek çok yerine uçtuğunu aktardı. Bakan Çavuşoğlu konuşmasında ayrıca, BM’nin reformu konusundaki ihtiyacın da altını çizmiştir.

Türkiye’nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin seçilmesi halinde BM’nin karşılaştığı tüm sorunlar çerçevesinde aktif bir şekilde çalışacağını bildirdi.

SADC’a üye olan ülkelerin isimleri ise şöyle: Angola, Botsvana, G. Afrika, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Lesotho, Madagaskar, Malavi, Morityus, Mozambik, Namibya, Seyşeller, Svaziland, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve.

Öte yandan, Bakan Çavuşoğlu, bugün BM Genel Kurulu Başkanı ve Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa ile de  bir araya geldi. BMGK Başkanı Kutesa, her iki ülke ilişkilerinin iyi bir seviyede olduğunu belirterek, Türkiye’nin BM üyesi seçilmesi halinde Türkiye ile yakından çalışmaktan memnun olacağını ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.