Can Dündar, ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’nü New York’ta aldı

Can Dündar, ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’nü New York’ta aldı

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2016 Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen gazeteci Can Dündar ödülünü New York’ta aldı.

Gazetecilerin özgür, hapis cezası, şiddet, tehdit gibi risk ve tehlikelerden arındırılmış biçimde çalışabilmeleri için uluslararası girişimlerde bulunan CPJ’nin Basın Özgürlüğü Ödülü’ne bu yıl  Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar, Mısırlı foto muhabiri Mahmud Ebu Seyid, Hindistanlı serbest gazeteci Malını Şubramaniam ve El Salvadorlu araştırmacı gazeteci Oscar Martinez layık görüldü.

CNN’in uluslararası baş muhabiri ve sunucusu Christiane Amanpour’a da, “Basın özgürlüğü bağlamında elde ettiği uzun süreli, olağanüstü başarıdan” dolayı Burton Benjamin Anma Ödülü verildi.

New York’ta Waldorf Astoria Oteli’nde düzenlenen etkinliğe Amerikan medyasının yanı sıra uluslararası medya da yoğun ilgi gösterdi. Törende konuşan Can Dündar, ödülünü hapisteki gazetecilere adadığını söyledi.

Uluslararası haber kuruluşlarının yöneticilerinin ve çalışanlarının katıldığı tören öncesinde konuşan Can Dündar, “Hem çok gurur duyuyorum hem de üzülüyorum. Ülkemde yaşanan basın özgürlüğüne darbelerin bedeli ve ödülü bu. Yani ona karşı verdiğimiz mücadelenin ödülü. Ama aynı zamanda o baskılarla yüz yüze kalmanın bedeli. Ödülü hapisteki arkadaşlarım adına alacağım, onların sorunlarını dile getirmeye çalışıyorum, burada da onu yapmaya çalışacağım” dedi.

Türkiye’de basın özgürlüğünün hiç iyi bir noktada olmadığına dikkat çeken Can Dündar, “Bütün dünyanın gözü önünde müthiş bir basın kıyımı yaşanıyor. Bir kaç gazete dışında sesini yükseltebilen medya organı kalmadı, televizyonlarda da öyle. Neredeyse son kaleleri savunuyor durumundayız. Korkarım bu gidişle hiç bir eleştirel ses kalmayacak medyada” diye konuştu.

CPJ Direktörü Joel Simon da, CPJ Basın Özgürlüğü Ödülü kazanan dört cesur gazetecinin içinde yaşadıkları toplumlara ve uluslararası kamuoyuna haber verebilmek için özgürlüklerini ve yaşamlarını tehlikeye attıklarını söyledi.

Törene oğlu ile birlikte katılan Can Dündar’ın, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmanın ardından, Cumhuriyet gazetesinin ‘Eğilmeyeceğiz’ manşetli sayısını konuklara gösterdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.