California’nın en fakir bölgesi aşı rekoru kırdı

California’nın en fakir bölgesi aşı rekoru kırdı

ABD’de Covid19 virüsüne karşı aşı çalışmaları devam ediyor. 

Güney Kaliforniya’da Meksika sınırındaki kırsal bir bölge olan Imperial County, eyaletin en fakir bölgelerinden biri olmasına rağmen ülkedeki Kovid-19’a karşı en iyi aşı oranlarından birine sahip olması dikkat çekti. ABD, 88 milyondan fazla insan Covid enfeksiyonuna maruz kaldı. Bunlardan bir milyondan fazlası hayatını kaybetti. California 9.6 milyon vaka ve 92 bin kişi hayatını kaybetti. 

Büyük bir kısmı Latin kökenli çiftçilerin oluşturduğu bölgede aşılanma oranı yüzde 95’i buldu. 

Eyaletin geri kalanındaki yaklaşık yüzde 40’a kıyasla, Imperial County’deki çocukların yüzde 71’i birinci aşıyı oldu. 

San Francisco merkezli Etnik Medya Service’i ve Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanı’nın 58’i Aşılama girişiminin ortak sponsorluğu ile 13 Temmuz’da yaptığı basın bilgilendirme toplantısında konuşan Comite Civico del Valle İcra Direktörü Luis Olmedo, “Pandemiden önce endemikler, kalıcı endemikler vardı. Yani bir pandemi, yalnızca tüm dünyanın bu virüsle yaptığımız gibi bir kriz yaşadığı anlamına gelir. Ama bunu sürekli yaşıyoruz. Biz uzmanız.” dedi

Los Angeles California Üniversitesi’nde Tıp ve Epidemiyoloji Profesörü Dr. Timothy Brewer, “İnsanları aşılatmak için yaptıkları olağanüstü iş için Imperial County’deki herkesi tebrik ederim. Bu başarıdan çok gurur duymalısınız. Sadece eyaletteki en yüksek değil, aslında ülkenin en yükseklerinden birisiniz”şeklinde konuştu.

‘ÖLÜM ORANLARININ DÜŞÜK OLMASI DİKKAT ÇEKTİ’

Imperial County, çoğunluğu tarımsal olan 197 bin kişilik bir nüfusta 60 bin Covid enfeksiyonuna maruz kaldı ve bin kişi hayatını kaybetti. Brewer oranları bir başarı olarak müjdeledi. “Imperial County’nin vaka oranları bir bütün olarak eyaletten yaklaşık yüzde 37 daha yüksek olsa da, ölüm oranlarınız şu anda aslında daha düşük.”

“Yani daha önce daha fazla ölüme sahip olsanız da, herkesi aşılamak için yaptığınız muazzam iş nedeniyle, ölüm oranlarınız aslında bir bütün olarak eyaletten daha düşük. Ve bu gerçekten müthiş bir başarı” dedi ve Covid-19 aşılarının hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede etkili olduğunu, ancak virüs çoğaldıkça değiştiği için enfeksiyonu önlemede daha az etkili olduğunu belirtti.

Imperial County Halk Sağlığı Departmanı Halk Sağlığı Departmanı Müdür Yardımcısı Rosyo Ramirez, Imperial County’nin şu anda nüfusunun yüzde 49,5’inin – neredeyse iki kişiden birinin – Covid için pozitif test ettiği yeni bir enfeksiyon dalgası yaşadığını belirtti. Bu, ilçenin yaşadığı üçüncü Covid dalgası oldu.

“Ancak bu yüksek zirveleri görmemize rağmen, yüksek aşılama oranlarına sahip olduğumuz için hastaneye yatış ve ölüm oranlarımızda tam bir değişiklik fark ettik” dedi.

“Aşı oranlarımızı artırmaya başladığımızda ölüm oranlarımız düştü. Ve şu anda, topluluğumuzu aşılamaya başlamadan önceki dönemlere kıyasla ölümlerimiz kesinlikle çok düşük” dedi Ramirez.

2020’de pandeminin başlangıcında Imperial County, hastaneler tam kapasite ile çok yüksek ölüm oranlarına sahipti. “Biz çok küçük bir topluluğuz. Herkes bu yıkıcı etkilerle karşı karşıya kalan birini tanıyordu” diyen Ramirez, insanların aşılar bulunur bulunmaz aşı olma konusunda endişeli olduklarını belirtti.

AŞI ERİŞEBİLİRLİĞİ 

İlçe halk sağlığı departmanı, sakinleri mümkün olan en kısa sürede aşılatmak için stratejiler geliştirmek için CBO’lar, Federal Nitelikli Sağlık klinikleri, yerel eczaneler, çiftlik işçi grupları ve yetiştirici dernekleri ile birlikte çalıştı. “Aşıyı sadece tek bir yerde değil, toplum içinde erişilebilir kılmak için dükkan kurabildiğimiz her yerde çalıştık” dedi.

En başarılı girişimlerden biri, insanları bilgisayara erişimi olmayan veya internete nasıl bağlanacağını ve aşı kliniği bulmayı bilmeyenleri başkalarına yardım etmeye teşvik eden “ABD’ye Yardım Edin” kampanyasıydı. Dildeki reklam panoları, radyo spotları ve gazete ilanları da bu sözcüğün yayılmasına yardımcı oldu.

Olmedo, aşının Imperial County sakinlerine büyük ölçüde federal veya eyalet kaynakları olmadan dağıtılmasında topluluk temelli kuruluşların oynadığı büyük role dikkat çekti.

EKONOMİ VE IRK AYRIMCILIĞI

 Olmedo, “İnsanların çoğunluğunun işçi olduğu ve sadece birkaç kişinin iktidarı elinde bulundurduğu 100 yıllık ekonomik ve ırk ayrımcılığı tarihinden geliyoruz” dedi. “Kendi başımızın çaresine bakmak için yalnız bırakıldık ve onlarca yıl boyunca birçok insan çatlaklardan düştü.”

Olmedo “Federal hükümet hiçbir zaman tek bir maske, tek bir dezenfektan, tek bir şey sağlamak için adım atmadı. Hiçbir şey yapmadılar” dedi.

Özel kuruluşlar, sınırın her iki tarafındaki topluluk kuruluşlarına krizle baş etmelerine yardımcı olmak için fon sağladıklarını belirterek, kişisel koruyucu ekipman depolamak için depoların yanı sıra malzeme de sağladıklarını kaydetti.

Olmedo, 2021’de aşıların kullanıma sunulması başladığında, devlet, en savunmasız popülasyonlara öncelik vererek kademeli bir süreç oluşturduğunu belirterek “myturn.ca.gov’dan daha iyi olan kendi veri tabanımızı oluşturduk çünkü içeri giren insanları incelediğimizden, onların bir sonraki nüfusu temsil ettiğinden gerçekten emin olabildik. Aksi takdirde bu aşıyı almak için kayıt olamazlar”şeklinde konuştu. 

Imperial Valley Equity & Justice Coalition’ın ortak organizatörleri Luis Flores ve kız kardeşi Daniela Flores, toplum temelli örgütlerin insanların çalıştığı ve yaşadığı yerlere aşı dağıtma ve aşı hakkındaki mitleri ortadan kaldırma konusundaki çalışmalarını tartıştı.

İSPANYOLCA DİLİNDE YARDIM HATTI 

Daniela Flores, Imperial County’nin birincil aşı dozu ile çok yüksek başarı oranlarına sahip olmasına rağmen, takviyelerde eyaletin geri kalanının ciddi şekilde gerisinde olduğunu kaydetti. Sakinlerin sadece yüzde 47’si bir destek aldı. “Çiftlik işçileri aşıların önünde birçok engelle karşı karşıya” dedi ve sağlık hizmetlerine erişim eksikliğine, ulaşım sorunlarına ve işten izinli olduklarına dikkat çekti. En büyük sorun dil engelleriydi.

Kuruluş, insanların tarım işçileri için yer ayırabilecekleri bir İspanyolca yardım hattı kurdu. “Bir klinik duyurulduğunda telefonu açabileceklerini bildiğimiz bir zamanda çiftlik işçilerini geri arardık ve onlar için randevu aldık” dedi.

İlçenin öncelikleri başka konulara geçtiğinden, CBO’lara yönelik finansman artık azalmaktadır. “Aşıların ilk aylarında kullanılan savunmasız toplulukların boşluklarını doldurmak için kullanılan bu stratejilerden daha azını görüyoruz. Bu nedenle, erken aşılama çabalarını kutlarken, yeni varyantların ve ortaya çıkmaya devam edecek olanların savunmasızlığını göz önünde bulunduruyoruz.” Şeklinde düşüncelerini dile getirdi. 

Luis Flores, Imperial County’deki yüksek aşı oranlarında siyasi tercihlerin de rol oynadığına dikkat çekti. “2022’nin başında, siyasi ideoloji, ırk veya etnik kökenden ziyade aşıların en güçlü belirleyicisiydi” dedi.

Imperial County’de çok az sayıda Beyaz muhafazakar var, ancak eyaletteki herhangi bir ilçede Latinlerin en yüksek oranı yüzde 86’nın üzerinde. Latinler başlangıçta aşılarda çok geride kaldılar, ancak 2021 sonbaharında aşı oranları arttı.