California, Covid salgınında yaşlıların korunmasını ön plana alıyor

California, Covid salgınında yaşlıların korunmasını ön plana alıyor

Bir zamanlar aşılanmamışların pandemisi olarak adlandırılan COVID 19, yaşlılar ve engelli insanlar üzerindeki orantısız etkisi nedeniyle giderek daha yaşlı yetişkinlerin pandemisi olarak anılıyor.

CDC’nin COVID ölüm rakamları, 50 yaş üstü insanların 18-29 yaş arası genç yetişkinlere göre 25 kat daha fazla COVID’den öldüğünü gösteriyor. 85 yaşındaysanız risk 340 kat daha fazladır.

California Halk Sağlığı Departmanı (CDPH) direktörü Dr. Tomas Aragon, “En büyük belirleyicinin ve en önemli risk faktörünün sadece yaş olduğunu hatırlamak istiyoruz” dedi.

Aragon, Ethnic Media Service ile California Yaşlanma Departmanı tarafından ortaklaşa düzenlenen yakın tarihli bir haber brifinginde yaşlıların ve engellilerin nasıl korunacağına ilişkin stratejilerin paylaşıldığı sağlık uzmanlarından oluşan bir paneli yönetti.

Kaliforniya’nın grileşen nüfusu, COVID’den ulusal ortalamadan biraz daha iyi sağ çıkıyor. Kaiser Family Foundation’a göre, ABD’deki 1,1 milyon COVID ölümünün yaklaşık 790.000’i 65 yaş ve üstü insanlardı. Bu grup, toplam ABD nüfusunun %16’sını, ancak bugüne kadarki tüm COVID ölümlerinin %75’ini oluşturuyor.

CALİFORNİA’DA COVİD ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 71,5’i 65 YAŞ ÜSTÜ

CDPH’ye göre Kaliforniya’da COVID ölümlerinin %71,5’i 65 yaş üstü insanlardı ve bu grup Kaliforniya nüfusunun %15,6’sını oluşturuyor. Yaşam süresi ve sağlık kalitesi, ırk, sosyo-ekonomik durum, düzenli egzersiz ve diyet dahil olmak üzere bir dizi faktör tarafından belirlenir.

Yaşlanma politikası söz konusu olduğunda California ulusa liderlik ediyor. Vali Gavin Newsom tarafından üç yıl önce imzalanan Yaşlılık için Kaliforniya Master Planı’nın beş hedefi var. Tüm aşamalar ve yaşlar için barınma, sağlık ve sağlık hizmeti sunumunu, kapsayıcılığı ve eşitliği, bakıcılara desteği ve yaşlanmayı karşılamayı yeniden tasarlıyorlar.
California Yaşlanma Departmanı Direktörü Susan DeMarois, “Yaşlı yetişkinlerin topluluklarımıza yaptıkları katkılara odaklanıyoruz” dedi.

California, egzersiz ve sağlıklı beslenme konusunda yüksek puanlar alıyor çünkü birçok yaşlı çok aktif bir hayat sürüyor. 50’den fazla oyuncu için futbol ligleri var ve eyaletteki 400 sörf noktasının çoğu, 60’lı ve 70’li yaşlarındaki dalga binicileri için “ev molası” olarak kabul ediliyor.

Kıdemli ve Engellilik Eylemi İcra Direktörü Jessica Lehman, pandemi başladığında haber manşetlerinin insanlara COVID’den ölenlerin çoğunluğunun, huzurevlerinde yaşayanlar da dahil olmak üzere yaşlı yetişkinler olduğu ve gençlerin endişelenmesine gerek olmadığı konusunda güvence verdiğini söyledi. .

Lehman, “Yaşlı insanlar toplumun bir parçası olarak görülmediklerini, görmezden gelindiklerini ve atıldıklarını hissettiler” dedi.

“Şu anda bile, aşı olduysanız, muhtemelen diğer insanların yanında olmanız, içeride bir şeyler yapmanız, kapalı mekanda yemek yemeye gitmeniz, büyük tatil partilerine gitmeniz, yüksek tansiyonlular dışında maske takmamanız muhtemelen sorun değil” şeklinde bir fikir var. -risk koşulları. Sanki bazı insanların bunu yapamayacağını anlıyoruz ama herkes dışarı çıkıp güzel vakit geçirebilir. Lehman, topluluğumuzda daha fazla bölünme yaratıyor” dedi.

Lehman, “Yaş da dahil olmak üzere engelleriniz varsa hayatınızın daha az değerli olduğu varsayımı da var” diye ekledi. “Kararın verilmesi gerekiyorsa, engelli olmayan genç bir insandansa seni feda etmek daha iyidir.”

Bu politikalar sadece engelli ve yaş ayrımcı değil, çok açık bir şekilde ırkçı ve sınıfçıdır ve diğer baskı türlerini satın alır, dedi.

Rehabilitasyon Departmanı’nın (DOR) Bağımsız Yaşam ve Topluma Erişim bölümü Müdür Yardımcısı Ana Acton’a göre, pandemi yaşlı yetişkinlerin ve engelli kişilerin sosyal izolasyonunu derinleştirdi. Teknoloji veya dijital becerilerden yoksun olanlar, tele sağlık, gıda ve eczane erişimi gibi kritik hizmetlerin dışında bırakıldı.

DOR, bu bölünmeyi ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için eyalet çapında grup etkinlikleri, danışmanlık ve topluluk sunan 28 Bağımsız Yaşam Merkezi işletiyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Kaliforniya Aile Bakıcı Destek Merkezi Direktörü Dr. Donna Benton, “Aile bakıcıları, COVID’i yönetmemize yardımcı olmak için vazgeçilmezdir” dedi.