”Bütün öğrencilerin eşit eğitim haklarına sahip olması lazım”

”Bütün öğrencilerin eşit eğitim haklarına sahip olması lazım”

ABD’de bulunan eğitimciler özellikle beyaz olmayan çocuklar ve transseksüel öğrenciler için eğitim haklarının saldırı altında olduğunu iddia ederek Kongre ve mahkemeleri adım atmaya ve kaliteli eğitime eşit erişimi sağlamaya teşvik etti.

Ethnic Medya Service’i tarafından organize edilen programda konuşan panelistler ırkın üniversiteye kabulde çeşitli faktörlerden biri olarak kabul edilip edilmemesi; Başkan Joe Biden’ın öğrenci kredi borcu iptal programı; kitap yasakları ve eleştirel ırk teorisinin öğretimini çevreleyen konuları tartıştı. Ayrıca engelli öğrenciler için kaynaştırma ve erken çocukluk eğitiminin önemine dikkat çektiler.

Cumhuriyetçiler ise 20 bin dolara kadar borcu affedilmesi planlanan yaklaşık 40 milyondan fazla işçi ve orta sınıf Amerikalı için borç hafifletme sağlayacak olan yönetimin öğrenci kredisi yardım programı, gerekli kamu süresinin olmadığını belirterek itiraz ediyor.

Programın uygulanması planlanmadan önce teklif edildi. Alt mahkemeler eyaletler lehine karar vermiş ve uygulamaya yönelik tedbir kararı vermiştir. Yargıtay’ın bu Şubat ayında davayla ilgili sözlü savunmaları dinlemesi bekleniyor.

”ÖĞRENCİLERİN KREDİ YARDIMI ESASTIR”

“COVID-19 salgını eşi görülmemiş bir sağlık, sosyal ve ekonomik krizdi. Tarafından düzenlenen 18 Ocak gazetecileri bilgilendirme toplantısında konuşan Hukuka Göre Sivil Haklar Avukatlar Komitesi’nin Eğitim Fırsatları Projesi Direktör Yardımcısı Genevieve “Genzie” Bonadies Torres, Biden Harris Yönetimi öğrenci borç hafifletme planının acilen ihtiyaç duyulan ahlaki ve yasal bir yanıt olduğunu söyledi.

“Bu rahatlama olmadan, öğrenci kredisi geri ödemeleri yeniden başladığında milyonlarca borç alan finansal uçurumun ötesine itilecek. Ve bunların arasında, pandemiden en çok etkilendiğini bildiğimiz milyonlarca siyahi öğrenciler var. Temerrütte öngörülebilir bu artış, diğer olumsuz sonuçların yanı sıra, milyonlarca borçlunun kredisini zayıflatacak, temel ihtiyaçlar için ödeme yapma güçlerini engelleyecek ve uygun fiyatlı konutları güvence altına almalarını engelleyecektir”şeklinde konuştu.

Torres, Latinx borç alanların neredeyse yüzde 50’sinin ve Siyahi borç alanların yüzde 25’inin tüm öğrenci borçlarının Biden’ın planı tarafından ortadan kaldırılmasını beklediğini belirtti. Beyaz olmayan öğrencilerin, beyaz meslektaşlarının kuşaksal zenginliğinin kabaca beşte birine sahip olduğunu ve bu nedenle daha fazla öğrenci kredisi almaya zorlandıklarını söyledi.

Irk Temelli Üniversite Kabulleri

Yargıtay’ın ayrıca bu Haziran ayında ırk temelli kabullerle ilgili bir karar vermesi bekleniyor. Adil Kabul Öğrencileri, biri Harvard’a, diğeri Kuzey Carolina Üniversitesi’ne karşı olmak üzere iki dava açtı.

Baş Yargıç John Roberts, Thomas ve Yargıç Samuel Alito, 2016’da benzer bir davada muhaliflerdi. Yargıçlar Brett Kavanaugh, Amy Coney Barrett ve Neil Gorsuch’un da ırk temelli kabullere karşı karar vermesi bekleniyor.

“Kotalardan bahsetmiyoruz. NAACP Yasal Savunma ve Eğitim Fonu Kıdemli Danışmanı Michaele Turnage Young, ırkın UNC davasında 40 faktörden biri ve Harvard davasında 100’den fazla faktörden biri olarak sınırlı olarak değerlendirilmesinden bahsediyoruz” dedi.

Turnage Young, “Gelirleri, nerede büyüdükleri veya ırk veya etnik kökenleri ne olursa olsun, tüm öğrenciler kaliteli bir eğitim almak için adil bir şansı hak ediyor” dedi. “Ama ne yazık ki ülkemizde yetenek her yerde varken fırsat öyle değil. Çok fazla beyaz olmayan öğrenci, eğitim fırsatlarını olumsuz yönde etkileyen sistemik ve kişiler arası ırkçılıkla mücadele etmek zorunda.”

KAPSAYICI EĞİTİM ORTAMI

“Kolejlerin ve üniversitelerin, ırkçılığın çok çalışkan, yetenekli, Siyahi, Latin kökenli, yerli ve yetersiz hizmet alan Asyalı Amerikalı öğrencilerin umutlarını yapay olarak azaltması da dahil olmak üzere, başvuranların deneyimlerinin tüm bağlamını dikkate almalarına izin verilmeye devam edilmesi önemlidir, böylece herkes Adil bir şansı var” dedi.

Panelistler ayrıca sağlıklı bir okul ortamının nelerden oluştuğunu tartıştılar.

Sivil ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı’nda Eğitim Eşitliği Programı Kıdemli Direktörü Liz King, “Eğitim politikası kararlarının, marjinalize edilmiş insanların değerleri, öncelikleri ve deneyimleri tarafından şekillendirilmesi gerektiğini biliyoruz” dedi.

“Beyaz olmayan insanlar, yerli halk, engelli LGBTQ insanlar, göçmenler, dini azınlıklar, İngilizce öğrenenler, kızlar, düşük gelirli insanlar ve diğer marjinalize edilmiş insanlar çok uzun bir süredir hikayelerini başkaları tarafından anlatıldı. 18 Ocak’taki tartışmayı yöneten King, “Sıcak, misafirperver ve onları sosyal, politik ve ekonomik haklarını tam olarak kullanmaya hazırlayan bir okula gitme fırsatları reddedildi” dedi.

“Kimseden kimliğinin bir kısmını kapıda kontrol etmesi istenmemeli. Kültürlerarası Kalkınma Araştırmaları Derneği Ulusal Politika, Savunuculuk ve Topluluk Katılımı Direktörü Morgan Craven, herkes kendilerinin ve topluluklarının müfredata ve öğretim uygulamalarına yansıdığını görmeli” dedi.