Bulunan parça kayıp Malezya uçağına aitmiş

Bulunan parça kayıp Malezya uçağına aitmiş

Malezya, Hint Okyanusu’ndaki Reunion Adası’nda geçen hafta karaya vuran uçak parçasının, 515 gün önce kaybolan MH370 sefer sayılı yolcu uçağına ait olduğunu açıkladı.

Fransa, ABD ve Avustralya’daki yetkililer ise henüz temkinli gitmeyi tercih ediyor ve bulunan parçanın kayıp Malezya uçağına ait olduğunu teyit etmekten kaçınıyor.

Malezya’dan yapılan açıklamaya göre, Kuala Lumpur – Pekin seferini yaparken 8 Mart 2014’te 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile kaybolan MH370 sefer sayılı uçağın sırrı çözüldü.

Malezya Başbakanı Necib Razak, uluslararası uzman ekibinin yaptığı inceleme sonucunda, bulunan parçanın, Malezya Havayolları uçağının kanadına ait olduğunu teyit ettiklerini belirtti.

Malezya Başbakanı Razak, “Artık MH370’in yolculuğunun Hint Okyanusu’nun güneyinde son bulduğuna dair somut kanıtımız var” dedi.

Enkaz parçası inceleme için Fransa’nın Toulouse kentindeki havacılık merkezine gönderilmişti.

FRANSA TEYİT ETMEDİ AMA…
Paris Başsavcıvekili Serge Mackowiak ise kesin konuşmaktan kaçındı. Mackowiak, bulunan kanat parçasının MH370 sefer sayılı kayıp Malezya uçağının ait olduğuna dair “çok kuvvetli delillere ulaşıldığını” açıkladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Mackowiak, uzmanların yaptıkları inceleme neticesinde kanat parçasının Malezya Havayollarına ait Boeing 777 uçağının karakteristik özelliklerini taşıdığı sonucuna ulaştığını söyledi.

Mackowiak, kesin açıklamanın bugün yapılacağını belirtti.

Malezya Havayolları da yaptığı açıklamada gelişmeyi, “çok büyük bir ilerleme” olarak niteledi. Havayolları şirketi ‘ilerleyen günlerde daha çok kanıtın bulunmasıyla uçağın kayboluşunun gizemini çözmeyi umut ettiklerini’ belirtti.

PENCERE VE MİNDER DE BULUNDU
AFP’ye konuşan Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai, aynı bölgede “pencere camı, alüminyum folyo ve koltuk minderleri” de bulunduğunu açıkladı. Ancak Liow, bunların kayıp Malezya uçağına ait olup olmadığının henüz bilinmediğini belirtti.

YOLCU YAKINLARI TEPKİLİ
Ancak Malezya Başbakanı Razak’ın açıklamaları yolcu yakınlarını tatmin etmeye yetmedi. Çoğunluğunu Çinli ailelerin oluşturduğu yolcu yakınları, Malezyalı ve Fransız yetkililerin aynı kesinlikte konuşmamasından şikayetçi. Haberlerin ardından çok sayıda kişi Malezya Havayolları’nın Pekin’deki bürosunun önünde toplanırken; Çinli baba Zang Yongli, “Bize baştan beri yalan söylüyorlar. Kızımın hayatta olduğunu biliyorum. Bize gerçeği söylemiyorlar” diye tepki gösterdi. Uçakta 153 Çinli yolcu bulunuyordu.

Razak’ın açıklamasının ardından konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying ise Malezya’nın kazayla ilgili soruşturma taahhüdü bulunduğunu ve kazanın nedeni ile ilgili soruşturmanın sürdürülmesini istediklerini söyledi.

NEDEN DÜŞTÜĞÜ BELLİ DEĞİL
Boeing 777 tipi uçağın neden düştüğüne ilişkin sır perdesi, karakutunun bulunmasının ardından aralanacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.