Bu dört ülkeye son 5 yılda gittiyseniz ABD’ye gelmeniz zor

Bu dört ülkeye son 5 yılda gittiyseniz ABD’ye gelmeniz zor

Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, dört ülkeye “Vize Muafiyet Programı” kapsamında yeni yasal tedbirler getiriyor.

Meclis’te 19 karşı 407 oyla kabul edilen tasarı ile İran, Irak, Sudan ve Suriye’yi geçtiğimiz beş yıl içinde ziyaret eden ve vize muafiyeti uygulanan ülke vatandaşlarına Amerika’ya giriş için vize alma zorunluluğu getiriyor.

Ayrıca vize muafiyet kapsamında olan ülkelerin vatandaşlarının bu dört ülkeden birinde vatandaşlığı bulunuyorsa yine ABD’ye vize alarak seyahat etmek zorunda. Ancak İran ve Suriye babaları kendi ülke vatandaşı olan çocukları da nerede doğarsa doğsun otomatik kendi ülke vatandaşı ilan ediyor.

Yani İngiltere’de doğan burada büyüyen ve hayatında hiç Ortadoğu’ya gitmemiş biri sırf babası Suriye veya İran vatandaşı diye artık ABD vizesine başvurmak zorunda.

Bu durum karşısında yakında İran, Suriye, Irak ya da Sudan vatandaşlığı da olan Amerikalıların diğer ülkelere giderken aynı durumla karşılaşabileceği düşünülüyor. Kimi çevreler bunun eşitlik anlayışına aykırı olduğunu ve ABD’nin bazı vatandaşlarını ikinci sınıf vatandaş kategorisine koyduğunu belirtiyor.

ABD’ye vize almadan seyahat edebilen 38 ülke bulunuyor. Bunların tamamına yakını Avrupa ülkeleri. Avrupa dışında Avustralya, Tayvan, Güney Kore, Singapur gibi ABD’nin yakın müttefikleri bulunuyor.

ABD’nin son 30 yıldır uygulamada olan Vize Muafiyet Programına getirdiği bu yenliğe neden ise geçtiğimiz haftalarda California eyaletinde yaşanan silahlı baskın ile Paris’de 130 insanın yaşamını yitirdiği terör saldırısı.

California’nın San Bernardino yerleşkesinde Müslüman evli çiftin gerçekleştirildiği silahlı baskın sonunda 14 kişi ölmüş 21 insanda yaralanmıştı. Saldırganlar daha sonra ölü olarak ele geçirilmişti.

Meclis’e getirilen tasarı Cumhuriyetçi Parti tarafından hazırlandı ve Demokratlarında geneline yakının desteğini aldı.

Vize muafiyet programına dahil olan ülke vatandaşları ABD’ye seyahatlerinde vize alma zorunluluğu bulunmuyor. Bu ülke vatandaşları 90 gün süre ile kalmaları durumunda vizeden muaflar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.