Bomba yaparak askerleri ve ailelerini öldürmeye kastetmekten suçlu bulundu

Bomba yaparak askerleri ve ailelerini öldürmeye kastetmekten suçlu bulundu

Jüri üyeleri perşembe günü verdikleri bir kararla Amerikan ordusunda bulunan bir askeri Teksas’taki Fort Hood Ordu merkezinde bir restoranda patlatmak üzere bomba imal etmek iddiasından suçlu buldu.


Askerin böyle bir suçu Orta Doğu’da ordu yüzünden acı çeken insanların intikamını almak için planladığı sanılıyor.


22 yaşındaki Kıdemli Er Naser Jason Abdo, geçtiğimiz temmuz ayında tutuklanmıştı. Tutuklanmaya gerekçe olarak bir silah satıcısının ifadesi gösterildi. Silah dükkanının sahibine göre dumansız barut ve silahlar alan Abdo çok telaşlı ve şaşırmış gözüküyordu.


Abdo, Amerikan memurları ve çalışanları katletmeye kastetmek suçundan da suçlu bulundu. Temmuz ayının 20’sinde açıklanacak hükümle Abdo’nun ömür boyu hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.


Nidal Hasan’dan sonra ordu iç saldırılara daha duyarlı


N. Jason Abdo vakası Nidal Hasan’ın 2009 yılında aynı ordu üssünde 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan çılgınca saldırısından dolayı da önem taşıyor. Binbaşı Nidal Hasan 5 Kasım 2009 günü Afganistan’a yollanma kararından bir süre sonra ve ülkeden ayrılışına yaklaşık bir ay kala Fort Hood ordu üssünde çevresindekilere ateşli saldırıda bulunmuş olay sonucu 13 kişi hayatını kaybetmiş 32 kişi ise yaralanmıştı. Teksas Senatosu tarafından olay 11 Eylül terör saldırılarından sonra Amerika toprakları üzerinde vatandaşlara karşı yaşanan en büyük saldırı olayı olarak tanımlanmıştı. Orduda ayrıca psikolog olarak çalışan Binbaşı Hasan, kendisine gelen bazı askerlerin Orta Doğu’da yaptıkları suçları itiraf ettiklerini üstlerine haber vermiş bu bilgiler ışığında soruşturma başlatılmasını talep etmişti. Ancak Nidal Hasan’ın kimi çalışma arkadaşları böyle bir tutumu, hasta doktor ilişkisinin mahremiyetine ters düşeceği endişesiyle uygun görmediklerini söyledi.


Nidal Hasan’ın saldırısı 2009 yılında Amerikan medyasında yeni bir tartışmanın da konu edilmesine sebep olmuştu. Binbaşı Hasan’ın terörist olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı mahkemenin vereceği kararı etkileyecekti. Bu yüzden medya ‘terörist’in tanımını yeniden yaptı. Time dergisine 2009 yılında kapak olan konuyla ilgili Georgetown Üniversitesi’nde terörizm konusunda çalışmalar yürüten Profesör Bruce Hoffman söyle açıklama yaptı: “Önceden terörizm olması için kimliği belirlenebilir ve organize bir durumdan söz etmek gerektiğini düşünürdüm. Ancak terörizmin doğası da değişiyor. Binbaşı Hasan belki bunun bir örneği olabilir.” Öte yandan terör olaylarını analiz eden Carl Tobias saldırının bir ‘terör saldırısı’ olarak görülemeyeceğini söyledi. Tobias’a göre terör olayları bir planları olan ve gelecekte bu planla bir yerlere ulaşmayı uman insanlar tarafından gerçekleştirilen iradi eylemlerdi. Tobias olayda ise ‘Ülke dışına çıkarılmaktan çok rahatsız olmuş, hasta bir insanın eylemini’ gördüğünü belirtti.  


Askeriyenin Nidal Hasan’ın Anwar Al-Maliki ile karşılıklı gerçekleştirdiği e posta alışverişine rağmen olayla ilgili hiçbir önlem almaması çok eleştirilmişti. Rasmussen’in yaptığı bir kamu oyu yoklamasında insanların yüzde 60’ının orduyu yeterince tetikte olmamakla suçladığı ortaya çıkmıştı. Mahkeme Nidal Hasan için son duruşma tarihini 20 Ağustos 2012 olarak belirledi.


Jason Abdo Ford Hood girişinde askerleri ve ailelerini hedef alacaktı


Bu dehşet dolu olayın hemen ardından Müslüman bir kıdemli erin Fort Campbell, Kentucky’den Ford Hood, Teksas’a gelmesi ve bomba imal edebileceği mühimmatı satın alması hemen dikkatleri çekti.

Abdo Müslüman inancı yüzünden Irak ve Afganistan’da ‘savaşamayacak kişi garantisi’ni kazanmıştı.


Görgü şahitleri Abdo’nun Fort Hood üssünün ana giriş kapısında bulunan bir Çin restorantının önünde patlatmak üzere bir bomba tasarladığını belirtti. Bu bölge askerler ve aileleri tarafından sıklıkla kullanılan bir bölge.

Teksas Killeen’deki otel odasında tutuklanan Abdo’nun sırt çantasının içinden bomba imal malzemeleri çıktı. Kıdemli Er Jason Abdo’nun sırt çantasında ayrıca Al Kaide terör örgütüne ait olduğu sanılan bir makale de bulundu. Makalenin ünlü başlığı ise ‘Annenizin mutfağında nasıl bomba imal edersiniz?’di.


San Antonio St. Mary Üniversitesi Terörizm Bölümü Başkanı aynı zamanda eski komando Jeffrey Addicott, Abdo’nun yeni ortaya çıkan Amerika doğumlu militan örneklerinden bir tanesi olduğunu belirtti.  “Bunlar çekirdek Al Kaide üyeleri değiller. Amerikalı olarak bu ülke sınırları içinde radikalleştiriliyorlar. Bunlar kurdukları kumpas çok gelişkin ve çok yönlü olan insanlar da değil. Bir çoğu yaklaşımlarında oldukça az gelişmiş ve amatör. Çoğu da bu örnekte gördüğümüz gibi amaçları için ölmeye çok da niyetli değil.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.