BM ve GYV, New York’ta ‘Eğitim resepsiyonu’ düzenledi
Birleşmiş Milletler (BM) ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), eğitim ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkiye dikkat çekebilmek için dünyanın dört bir yanından seçkin konukları bir araya getirdi. Waldorf Astoria otelinde gerçekleşen üst düzey resepsiyona Barış Adaları Enstitüsü (PII) de destek verdi.
GYV Başkanı Dr. Mustafa Yeşil yaptığı açılış konuşmasında, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ilham verdiği dünya çapında açılan Türk okullarının sektörel destek ile bugünlere gelebildiğini dile getirdi. Sürdürülebilir bir kalkınmanın ancak eğitim ve barış yolu ile mümkün olacağına inandığını belirten Yeşil, dünya geleninde açılan Türk okullarının sektörel destekle yapılabildiğini anlattı.
BM’ye üye birçok ülke temsilcisinin katıldığı resepsiyonda Yeşil, bu okulların öğrenci kabulünde dine, dile veya etnik kökenlerine asla bakmadığını söyledi. Yeşil ayrıca eğitimin sürdürülebilir bir kalkınmanın yanı sıra sosyal barışa katkı sağladığına da dikkat çekti. Türk okullarındaki başarılı eğitimin uluslarası düzenlenen bilimsel yarışmalarla da tescillendiğini hatırlatan Yeşil, bunun yanı sıra okullarda her kesimden gelen öğrenci velileri arasında da diyalog gelişmine katkı sağlamaya çalışıldığına işaret etti.
Burkina Faso’dan Cezayir’e Malta’dan İsviçre’ye kadar birçok ülkenin eğitim, sağlık ve dışişleri bakanının katıldığı programda konuşmacılar arasında Afrika Birliği Genel Sekreteri Başdanışmanı Jean Baptiste Natama da vardı. Natama, Afrika’daki sorunların temelinde eğitimsizlik ve fakirliğin olduğuna dikkat çekerek, bu iki temel sorunun çözümü olmadıkça istenen refah dolu bir toplumun inşasının mümkün olmayacağına işaret etti. Afrika Birliği olarak eğitime çok büyük destek ve önem verdiklerini belirten Natama, bu amaçla 50 yıllık Afrika Kalkınma planında eğitimin ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Afrika kıtasının sürdürülebilir kalkınmayı başarabilmesi için eğitim alanında, Türk okulları gibi daha çok yatırıma ve hizmetlere ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Resepsiyonun konuşmacıları arasında TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral de vardı. TUSKON üyelerinin eğitime katkı ve çevresel kalınmaya destek olunacağını düşündüğünü belirterek, ‘‘Biz TUSKON olarak sürdürülebilir bir kalınmanın ancak eğitimle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Ve yine bu sayede gelecek nesillerin daha iyi yetişmesine, dünyanın da daha yaşanabilir hale gelmesine hizmet edeceğine inanıyoruz.’’ dedi.
Ekonomik rekabetin artık çok yüksek ve kaliteli bir eğitim gerekliliğini ortaya koyduğunu aktaran Meral, ‘‘Bu nedenle bizim üyelerimiz eğitime çok büyük destek ve yardımında bulunuyor.’’ dedi.
Türk işadamlarının dünyanın farklı coğrafyalarında yatırım yapmak istedikleri zaman öncelikle orada Türk okulu olup olmadığına baktıklarına işaret eden Meral, bunu hem çocuklarını o okullara gönderebilmek hem de o okullardan mezun olanları istihdam edebilmek amacıyla yaptıklarını kaydetti.
Nijerya Eğitim Bakanı Chinedu O. Nebo ise eğitimin birçok sorunun çözümünde kilit rol üstlendiğini dile getirdi. Küresel dünyada artık öğrencilerin yalnızca ülke değil dünya genelinde bir rekabet içinde olduğunu aktaran Nebo, ekonomik rekabetin, kaliteli eğitime olan ihtiyacı da arttırdığını söyledi. Kendi ülkelerinde temel eğitim ve orta eğitimin ücretsiz olduğunu hatırlatan Bakan Nebo, Türkiye gibi farklı devletlerin, ülkelerinde eğitim kurumları açtığını dile getirdi. Bu yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Nebo, ‘‘Kaliteli bir eğitim olmazsa rekabetten uzak, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğinden uzak, refah toplumundan uzak, barıştan uzak, özgürlüklerden uzak bir hayata mahkum edilirsiniz.’’ şeklinde konuştu.
Programa başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından gelen bakanların yanı sıra ABD’den de çok sayıda eğitimci katıldı. Quinnipiac Üniversitesi Başkanı Dr. John Lahey de kısa bir konuşma yaparak, üniversitelerinde birçok uluslararası öğrencinin bulunduğunu hatırlattı. Dr. Lahey, eğitimde işbirliğini genişleterek birçok ülkeden öğrenci değişim programıyla kültürel barışın inşasına katkı sağlamaya çalıştıklarını aktardı.
Daha sonra PII Başkanı Zafer Akın kürsüye gelerek, 69. BM Genel Kurul çalışmaları için dünyanın dört bir yanından liderlerin New York’a geldiğini hatırlattı. ‘‘BM 2015 Milenyum Hedefleri’’ içinde eğitimin sürdürülebilir kalkınma için en temel unsur olarak vurgulandığına işaret eden Akın, bunun en iyi şekilde hayata geçirebilmek için bu organizasyonu yaptıklarını dile getirdi. Akın, PII olarak ‘‘Büyükelçiler Serisi’’ ve ‘‘Afrika’nın sorunlarına Afrikalıların Çözümü’’ başlığı altında düzenledikleri panel serisinde onlarca büyükelçinin katıldığını hatırlatarak, amaçlarının dünya genelinde sorunların çözümüne ve barışın inşaasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
Programa ABD’li milletvekilleri de gönderdikleri mesajlarla destek verdi. Demokrat Partili milletvekili Yvette D. Clarke resepsiyon için yardımcısı aracılığıyla takdirname gönderirken Senatör Chuck Schumer da GYV ve PII’a eğitime verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.
Resepsiyona, Nijeryalı bakanının yanı sıra Burkina Faso Eğitim Bakanı Musa Outtara, Erita Dışişler Bakanı Osman Saleh, Djibouti Sağlık Bakanı Osman Kassim, Nijerya Planlama Bakanı Abubakar Suleyman, Bangladeş eski dışişleri bakanı Dipu Moni, İsviçre eski dışişleri bakanı Peter Maurer ile BM’den birçok bürokrat hazır bulundu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment