BM, IŞİD’e yardım eden ülkelere karşı yaptırım kararı aldı

BM, IŞİD’e yardım eden ülkelere karşı yaptırım kararı aldı

IŞİD’e, ABD’nin hava saldırılarından sonra bir darbe de BM’den geldi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Selefi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne para ve silah desteğinde bulunan ülkelere karşı yaptırım kararı aldı. 

BMGK’da cuma günü kabul edilen tasarı, IŞİD Sözcüsü Abu Muhammad al-Adnani’nde yer aldığı 6 kişinin uluslararası seyahat yasağı ve mal varlıklarına el konulmasını da içeriyor. İngiltere’nin teklifi üzerine cuma günü bir araya gelen 15 üyenin uzlaştığı metinde, IŞİD’in sistematik olarak devam eden aşırı ideolojik ve uluslararası insan haklarını ihlal eden terör eylemleri sert bir şekilde kınandı. İngiltere’nin BM Büyükelçisi Mark Lyall Grant, tasarının kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamada söz konusu örgütlerin dış dünyadan bağımsız yaşayamayacaklarını belirterek, kararın bu amaçla alındığını söyledi. Tasarıda IŞİD, El Nusra Cephesi’ne direk veya dolaylı yönden destekte bulunanlar kınanarak, yaptırımlara karşı uyarıldı. 

BM’nin 7.maddesi gereğince El Kaide ve bağlantılı tüm örgütlere işbirliği yapıp destekleyen ülkelere yaptırım uygulanıyor. Ancak örgütlerle mücadele için askeri müdahaleyi zorunlu kılmamaktadır.

Abu Muhammad al-Adnani, IŞİD lideri Abu Bekir Bağdadi’ye yakınlığı ve örgütte etkili bir isim olarak biliniyor. 2014 yılın başlarında BM tarafından terör listesine alınan El Nusra Cephesi ile IŞİD örgütü, BM’nin, El-Kaide yaptırımları altında yer alıyor. 

Metinde her iki grup tarafından ele geçirilen petrol sahalarından elde edilen gelirlerin saldırıları düzenlemek için kullanılmasından duyulan endişeler dile getirildi. 

Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Cezayir, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları da yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.