BM Genel Kurul Başkanı, GYV resepsiyonunda konuştu

BM Genel Kurul Başkanı, GYV resepsiyonunda konuştu

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), Birleşmiş Milleter 70. Genel Kurulu katılımcıları için resepsiyon düzenledi.

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) ve Afrika Birliği’nin sponsorluğunda, BM şemsiyesi altında New York’un ünlü Waldorf Astoria Oteli’nde düzenlenen programa, BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft, birçok ülkeden bakan, akademisyen, bürokrat, girişimci, STK başkanı ve kanaat önderi katıldı.

‘Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Üst Düzey Resepsiyonu’nda konuşan katılımcılar, sivil toplumun önemine dikkat çekerken Türk okullarından da övgüyle bahsetti.

BAŞKANDAN YOKSULLUKLA MÜCADELE VURGUSU

GYV’nin New York’ta düzenlediği ‘Kalkınma Ajandası’nda Özel Sektör ve Sivil Toplumun Katkıları’ paneli sonrası düzenlenen resepsiyonda konuşan BM 70. Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft, BM’de ele alınan sürdürülebilir kalkınma gündemi temelinde çok geniş bir ajandaya sahip olduklarını kaydetti.

Tüm ülkeler ve insanları ilgilendiren bir gündemle yola çıktıklarını dile getiren Lykketoft, “Toplumların gelişimini ve ekonomi politikalarını ele alan bu ajanda, ülke içinde ve ülkeler arasındaki eşitsizlikle mücadele edilmedikçe yoksulluğun yenilemeyeceğini ortaya koyuyor.” dedi.

İklim değişikliği ve çevre felaketlerinin fakirliğe ve dolayısıyla sürdürülebilir kalkınmaya etkisine dikkat çeken Başkan Lykketoft, “İklim değişikliği ve çevre felaketi meselelerinin üzerine hemen eğilmezsek yoksulluğu durduramayız.” dedi. Iykketoft, söz konusu tabiat olaylarının insanların gelişimine ihtiyacı olan kaynakları yok edebileceğini vurguladı.

TÜRK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE OKULLARI ÇOK ETKİLEYİCİ

Resepsiyona katılan Malawi Dışişleri Bakanı George Caponda, sürdürülebilir bir kalkınma için özel sektör ve sivil toplumun birlikte çalışması gerektiğini anlattı. Ülkelerinde hastalık ve açlığı elimine edemediklerini belirten Caponda, bu konularla ilgili gerekli çalışmaların yapılması için çabaladıklarını ifade etti.

Ülkesinde faaliyet gösteren Türk okulları ve sivil toplum örgütlerinden övgüyle bahseden Afrikalı bakan, “Türk okulları çok iyi iş yapıyor. Eğitim bizim sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından bir tanesidir. Çocuklar için eğitim kalitesini artırmak ülkenin dramatik geleceğini değiştirir” dedi.

Özel sektörle olan ilişkilerinin hala gelişmeye devam ettiğini belirten Caponda, ülkelerinin geleceği için Türk okulları ve sivil toplum örgütleri ile çalışmayı beklediklerini vurguladı. Sivil toplum örgütleri ile çalışmaya devam etmeleri gerektiğini belirten bakan, organizasyonu yapan kuruluşlara teşekkür etti.

Etkinliğe katılan Gana Devlet Bakanı Abdul-raşid Hassan Pelpuo, sürdürülebilir kalkınma konusunda sivil toplum örgütlerinin çok önemli bir yere sahip olduğunu anlattı. Bu konunun gündeme getirilip, konuşmasının bile çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Pelpuo, ülkelerinde özellikle açlık, adalet ve iklim değişikliği alanlarında çabalarının olduğunu aktardı. Milenyum hedeflerinde büyük mesafe alındığını ifade eden Ganalı bakan, “Ülkenin alt yapı problemlerini çözmek istiyorsanız, sivil toplum örgütleri ile yakından iş yapmalısınız. Gana bu konuda mesafeler aldı.” diye konuştu.

TÜRK OKULLARIN EĞİTİM SİSTEMİMİZE BÜYÜK KATKISI VAR

Gecede konuşma yapan bir başka politikacı Benin Cumhurbaşkanı danışmanlarından ve eski Dışişleri Bakanı Mariam Boni Diallo, ülkelerinde Türk okullarının açıldığı ilk dönemlerde bazı endişelerinin olduğunu; ancak şu anda okulların büyük takdir topladığını ifade etti. Türk okullarının eğitim sistemine büyük katkılar sağladığını anlatan Diallo “Öğrenci velileri okullardan çok memnun. Okullar eğitimin dışında da insanlara çok yardım ediyorlar.” dedi.

Avustralya eski Başbakan Yardımcısı Wayne Swan, sürdürülebilir kalkınma için toplumlarda kapsayıcı refaha ulaşılabilmesi için ekonomide büyük yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Özel ve kamu kuruluşlarının kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtılması yoluyla kapsayıcı toplumun sağlanabileceğini kaydeden Avustralyalı, yapısal reformların başarılı olmasının sivil toplumun desteğine bağlı olduğunu dile getirdi.

Büyük değişiklikler yapılmak istendiğinde sıklıkla buna karşı gelmekten fayda sağlayacak grupların ortaya çıktığını belirten Avustralyalı eski başbakan yardımcısı, “Sivil toplumun söz konusu yapısal reformların arkasında durması gerekiyor.” dedi.

Reform talebinin arkasında sivil toplumun olması halinde 2030’lu yıllarda kapsayıcı refah amacına ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

MUSTAFA YEŞİL: SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN BİR ARAYA GELDİK

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, düzenlenen resepsiyonın önemli bir program olduğunu, sürdürülebilir kalkınma için kamu ve özel sektörlerinin de bir araya geldiğini söyledi.

Önceki gün organize edilen konferansta 2015-2030 sürüdürülebilir kalkınma hedefleri belirlendiğini hatırlatan Yeşil, GYV’nin genel danışmanlık statüsü altında BM’nin 2015-2030 sürdürülebilir kalkına hedefleri doğrultusunda kararlı adımlar attığını belirtti.

BM’nin özellikle sivil alanda ve kalkınma hizmetlerinde diğer sivil birlikleri de teşvik ettiğini belirten GYV Başkanı Yeşil, “Bu akşam sivil toplum örgütlerinde çok farklı kişileri davet ettik. BM’nin alt kuruluşlarında çalışanları davet ettik. BM Genel Kurul Başkanı Lykketoft yoğunluğuna rağmen davetimize icabet etti. Bu akşam burda çok sayıda katılımcının olması bizleri sevindirdi” diye konuştu.

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) Başkanı Zafer Akın da sürdürülebilir kalkınma programı çerçevesinde ellerinden gelen bütün çabayı sarf edeceklerini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.