Bir NSA skandalı da Kanada’dan

Bir NSA skandalı da Kanada’dan

Kanada istihbaratının Kanada’daki uluslararası havalimanlarından seyahat eden yolcuların kişisel bilgilerine ulaşarak izlediği orataya çıktı.

 

Kanada televizyon kanalı CBS  tarafından yapılan habere göre, Kanada Elektronik İstihbarat Servisi (CSEC)’nin yolcuların kişisel bilgilerini takip ettiğini açıkladı. Habere göre CSEC, havalimanındaki ücretsiz kablosuz ağ hizmetine bağlanan ve “suç unsuru taşımayan” yolcuları iki hafta süreyle izlediği ve yolcuların kişisel bilgilerine ulaştığı ortaya çıktı.

 

Kanada’daki izleme skandalı ABD’nin Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA)’nın ortaya çıkan belgeleri arasında yer aldığı ifade edildi. Rusya’ya iltica eden NSA eski çalışanı Edward Snowden tarafından ifşa edilen belgeler arasında Kanada’daki yolcuların elektronik takibinin yer aldığı belirlendi.

 

Haberde, Kanada vatandaşı olan ya da Kanada’da da yaşayan kişilerin gerekli izin olmadan CSEC tarafından takip edilmesi yasal olmadığı yazıldı. CSEC’in kuruluş amacının yurtdışında ya da internetteki dış istihbarat bilgilerini toplamak olarak ifade ediliyor.

 

CBS’in haberine göre NSA ile CSEC’in ortak çalıştığı da belirtildi. Sızdırılan bilgiler arasında NSA tarafından geliştirilen bir yazılımın CSEC tarafından deneme amacıyla 2012 yılında kullanıldığına dikkat çekiliyor. Haberde, geliştirilen yazılımın şuan tam olarak kullanılmaya hazır olduğu da belirtiliyor.

 

Uzmanların kanala verdiği bilgiye göre, takibe takılan yolcular Kanada sınırlarında birkaç haftaya kadar ne zaman kablosuz olarak internete bağlansalar telefon cihazları CSEC’in onları takip etmesine olanak sağlıyordu. Uzmanların aktardığına göre, istihbarat servisi yolcuların birkaç gün öncesine ait bilgilerine de ulaşabiliyordu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.