Bin Ladin’in damadı Ebu Geyt bugün New York’ta mahkemeye çıkıyor

Bin Ladin’in damadı Ebu Geyt bugün New York’ta mahkemeye çıkıyor

El Kaide terör örgütünün öldürülen lideri Usame Bin Ladin’in damadı, bugün New York kentinde federal mahkeme önüne çıkıyor.

01ebugeytÜrdün’de geçen hafta yakalanarak ABD’ye getirilen Kuveyt doğumlu Süleyman Ebu Geyt, El Kaide’nin sözcülüğünü yapmak ve 11 Eylül 2001’de ABD’de düzenlen terör saldırılarını överek başka saldırıların yapılacağı tehdidinde bulunmakla suçlanıyor.

Adalet Bakanlığın’dan yapılan açıklamada, El Kaide’nin sözcülüğünü yapan Ebu Geyt’in en azından Mayıs 2001’den beri Bin Ladin ve terör örgütünün şimdiki lideri Eymen Zevahiri ile birlikte çalıştığı bildirildi.

İddia makamından yapılan açıklamada, eski bir cami imamı olan Ebu Geyt’in, Mayıs 2011’de kendi yandaşlarından, Bin Ladin’e bağlılık yemini etmelerini istediği iddiasına yer verildi.

Savcılığın hazırladığı iddianamede, 11 Eylül terör saldırılarından bir gün sonra da Bin Ladin ve Zevahiri ile birlikte görülen Ebu Geyt’in, Yahudi, Hristiyan ve ABD’lilere savaşmak için “İslam milleti” kurulması çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Ebu Geyt’in 12 Eylül’de yaptığı çağrıda, “Muazzam bir ordu size karşı biraraya geliyor” dediği iddia ediliyor.

Kuveyt’in 11 Eylül terör saldırılarının ardından vatandaşlıktan çıkardığı Ebu Geyt’i, Afganistan’da bir kayanın karşısında Bin Ladin ile birlikte gösteren bir video kaydı da bulunuyor.
        
AFGANİSTAN’DAN İRAN’A KAÇMIŞTI
        
Ebu Geyt, ABD ordusu ve CIA’in, Bin Ladin’i yakalama yönündeki baskılarını artırması üzerine 2002’de Afganistan’dan İran’a kaçırılmıştı.

Washington kentindeki Ulusal Savunma Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Tom Lynch, Ebu Geyt’in, El Kaide’nin eski kadrosunu bir araya getirme yeteneğine sahip bir avuç üst düzey El Kaide lideri arasında bulunduğunu ve örgütün bir sonraki tehlikeli uluslararası terör faaliyetlerine girişmesi yönünde tavır aldığını belirtti.

Lynch, “Ebu Geyt’in yakalanması ve ABD’ye iadesi, ABD’nin sadece El Kaide’nin çekirdek kadrosunun hayatta kalan ünlü bir ismini yakalamak ve yargılamak suretiyle El Kaide’nin kalan çekirdek kadrosunu daha da sönükleştirmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda El Kaide’nin çekirdek kadrosunda yeralan, şu an sığınmacı durumundaki diğerlerine de kendilerini bekleyen tehlikeyi işaret ediyor” dedi.

Birçok Cumhuriyetçi Kongre üyesi Ebu Geyt’in “düşman muharip” olarak kabul edilerek, daha sıkı bir şekilde sorguya çekilebileceği ABD’nin Guantanamo’daki askeri üssüne gönderilmesi gerektiğini savunuyor.

Buna karşılık, 11 Eylül terör saldırılarının baş planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed’in de sivil mahkemede yargılanmak yerine Guantanamo’ya gönderilmesine de direndiği bilinen Adalet Bakanı Eric Holder ise Ebu Geyt’in New York’ta tutulması gerektiğini savununuyor.

Holder, Halid Şeyh Muhammed’in Guantanamo’ya gönderilmesine yaptığı itirazı Cumhuriyetçi ABD Kongresi üyelerinden gelen şiddetli tepkiler üzerine 2011’de geri çekmek zorunda kalmıştı.

Ebu Geyt’in avukatları, ABD topraklarındaki federal bir mahkemede yargılanması durumunda, genel olarak daha az haklara sahip Guantanamo’daki tutsaklara uygulanan sorguya çekme yöntemlerinin müvekillerine uygulanmasına engel olma imkanına sahip oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.