Bill Maher’e, ABD’nin en özgürlükçü üniversitesinde tepki artıyor

Bill Maher’e, ABD’nin en özgürlükçü üniversitesinde tepki artıyor

Önümüzdeki aralık ayı içinde California Üniversitesi’nin (UC) Berkeley kampüsünde konuşma yapacak olan Bill Maher’e, üniversitede tepki giderek büyüyor.

Bu ay başında İslam karşıtı sözlerinden dolayı gündem olan Maher’in üniversitede konuşma yapmaması için iki öğrencinin başlattığı imza kampanyasına şimdiden 2 bin 500’den fazla insanın destek verdiği görüldü.

Üniversitenin öğrencilerinden Ahmed Khwaja ile öğrenci senatosu üyesi Marium Navid’in ortaklaşa başlattığı kampanya ABD genelinde de gündeme oturdu. Politico.com, Huffington Post gibi önemli birçok haber portalı ve gazeteye konu olan kampanya için Khwaja, halktan www.change.org adresine girerek destek olmalarını istedi.

Ünlü komedyan Bill Maher, kariyerinde ilk defa konuşma yapacağı bir üniversite de ‘‘istenmeyen adam’’ olma tehlikesi ile karşı karşıya. İmza için destek istenen sitede, ‘‘Bill Maher, açık bir şekilde ırkçı ve başkalarının değerlerine saygı duymayan biri olduğunu gösterdi. UC Berkeley öğrencileri ve yönetimi bu anlayışların karşısındadır… Bill Maher’in, farklı dinlere ve kültürlere kamu önünde yaptığı saldırgan, tehlikeli açıklamalarına bizim kampüsünde izin verilemez.’’ denildi.

Geçtiğimiz perşembe günü kurdukları web sitesi ile imza kampanyasını başlatan Khwaja ile Navid, insanların konuşma hürriyetlerine saygı duyduklarını ancak Maher’in farklı inançları aşağılamaya hakkı olmadığını ifade etti. Navid, bir yerel gazeteye verdiği demeçte, Maher’in üniversitelerine gelerek para almadan konuşma yapacağını ve buna da saygı duyduğunu belirterek, ‘‘Ancak sorun onu üniversiteye getirme zamanı. Hakaretinin ardından ona böyle bir ayrıcalıklı konum vermemiz doğru değil.’’ dedi.

Bu ayın başında HBO kanalındaki programında Maher, İslam dinine hakaret etmişti. Programın konuğu olan Ben Affleck ise İslam karşıtı sözlere tepki göstermiş ve konuşmaları ‘‘iğrenç ve ırkçı’’ olarak nitelemişti.

Fanatik bir ateist olan Maher, çağdaş toplumlar üzerinde diğer dinlere oranla İslam’ın daha kötü etki yaptığını iddia etmişti.

ABD’nin özgürlük hareketi ve eylemleri açısında sembol üniversitelerinden olan UC Berkeley, eski başkan Geroge W. Bush Irak’a savaş açtığında, ‘‘Bu hükümet bizi temsil etmiyor ve tanımıyoruz.’’ diye basın açıklaması ile tepkilerini dile getirmişti. Hipi anlayışının da doğuş yeri olarak bilinen Berkeley, California eyaletinin en büyük üniversitelerinden birisi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.