Bharara, Zarrab’ın iddialarını sorgu videosuyla çürüttü

Bharara, Zarrab’ın iddialarını sorgu videosuyla çürüttü

ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın avukatları tarafından dün mahkemeye sunulan ek kefalet dilekçesine bugün New York Güney Bölgesi Federal Başsavcısı Preet Bharara’dan cevap geldi.

Reza Zarrab’ın mahkemeye yalan söylemeye devam ettiğini belirten Bharara, savunma avukatlarının dilekçede öne sürdüğü iddiaları tek tek çürüttü.

“SORGUDA TERCÜMAN VARDI, ZARRAB İNGİLİZCE BİLİYOR”

Savunma makamının iddiasının aksine ön duruşma için yapılan görüşmede Türkçe bilen bir tercüman bulunduğunu açıklayan Bharara, Zarrab’ın bu tercümana ihtiyaç duymayacak derecede İngilizce bildiliğini söyledi. Zarrab’ın çoğu zaman tercümanı beklemeden sorulara bizzat İngilizce olarak cevap verdiğini belirten Bharara, İran asıllı işadamının sorgu sırasında bir FBI ajanına odada bulunan tercümandan daha iyi İngilizce bildiğini söylediğini kaydetti. Sorgu videosu dilekçenin delil bölümünde mahkeme heyetine sunuldu.

“FARSÇA BİLMEDİĞİ DE YALAN”

Bharara ayrıca Zarrab’ın ‘Farsça bilmediği’ yönündeki iddianın da doğru olmadığına dikkat çekti. Zarrab’ın takip edilen e-posta hesaplarında binlerce Farsça yazışma bulunduğunu vurgulayan Bharara, şüphelinin İran’da bulunan yakınları ve iş arkadaşlarıyla Farsça konuştuğunu söyledi. Bharara, Zarrab’ın ele geçirilen telefonunda Farsça klavye ve İngilizce yazışmalarının bulunduğuna dikkat çekti.

ZARRAB, İRAN’A UYGULANAN YAPTIRIMLARDAN HABERİ VAR

Avukat Brafman’ın, savcılık makamının İran’a uygulanan yaptırım kanunlarını esnettiği eleştirilerine de cevap verdi. Bharara ofisi, kanunların İran yaptırımları konusunda çok açık olduğunu belirterek Zarrab’ın Amerikalı olmadığını ancak Amerikan bankalarını kullandığını söyledi. “Zarrab’ın İran’a yaptırımların olduğunu biliyor” diyen savcılık makamı, para transferlerini içeren dökümanlarda İran bilgilerini listeden sildiğine dikkat çekti. Zarrab’ın para transferinde kullandığı Dubai merkezli Al Nafees şirketinin Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC)’den daha önce ceza aldığını kanıt olarak gösterdi. Al Nafees’in aldığı cezayı bile ödemediğini bu durumda Zarrab’ın kanun hakkında bilgisi olduğunu savundu.

Reza Zarrab’ın mal varlığı hakkında hala yalan söylediğini iddia eden savcılık “Dürüst olmak yerine (Zarrab) zenginliğini ve uluslararası ilişkilerini özenle saklıyor” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.