Beyaz Saray’dan farklı bir ‘Obama-Erdoğan görüşmesi’ açıklaması

Beyaz Saray’dan farklı bir ‘Obama-Erdoğan görüşmesi’ açıklaması

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptığı telefon görüşmesi ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’nın iki lider arasındaki görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “YPG’nin Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin Obama’nın kaygı duyduğuna” yönelik ifadelere Beyaz Saray’ın yer vermemesi dikkat çekti.

Beyaz Saray açıklamasında, “Başkan Obama’nın Suriye rejiminin Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını belirtti. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ve ılımlı muhalif güçlerin tansiyonu arttıran ve kuzey Suriye’de IŞİD’le ortak mücadele çabalarımıza darbe vuran eylemelere derhal son verilmesi çağrısında bulunduğu” kaydedildi.

Açıklamada YPG ile ilgili kısımda “Başkan Obama, YPG’nin bu alandaki koşullardan avantaj sağlayarak yeni topraklar ele geçirmemesini ve Türkiye’den de karşılıklık esasına göre itidal göstererek alana yaptığı topçu ateşini durdurmasını teşvik etti” ifadelerine yer verildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Obama ile Erdoğan ‘Suriye’deki durumu ve ABD ile Türkiye’nin terörizmle mücadeledeki işbirliğini telefonda görüştüler. Başkan Obama, askeri personel ile sivillerin ölümüne neden olan Ankara’daki 17 Şubat terör saldırısını ve 18 Şubat’da Diyarbakır’da Türk askeri konvoyuna yapılan saldırıyı kınadı, taziyelerini ve yaralılar için de geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başkan Obama, Suriye rejiminin Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını belirtti. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ılımlı muhalif güçlerin tansiyonu artıran ve kuzey Suriye’de IŞİD’le ortak mücadele çabalarımıza darbe vuran eylemelere derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Başkan Obama, YPG’nin bu alandaki koşullardan avantaj sağlayarak yeni topraklar ele geçirmemesini ve Türkiye’den de karşılıklık esasına göre itidal göstererek alana yaptığı topçu ateşini durdurmasını teşvik etti.

Obama, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığının altını çizdi. İki lider Münih’te düşmanlıkların durdurulmasını anlaşmasını desteklediklerini belirtti, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları derhal son vermeleri çağrısında bulundular.

Liderler, PKK dahil her türlü terörizme karşı işbirliğini derinleştirme sözü verdiler ve IŞİD’i zayıflatma ve yenilgiye uğratma hedefini yinelediler (hatırlattılar).”

Liderler arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada

“Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur” ifadelerine yer verilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.