Belediye Başkanı Jacob Frey: Floyd’u öldüren polis neden tutuklu değil?

Belediye Başkanı Jacob Frey: Floyd’u öldüren polis neden tutuklu değil?

ABD’de silahsız siyah bir erkeğin, onu gözaltına alan polis memurunun boynuna basması sonucu ölümü, ülkede azınlıklara, özellikle de siyahlara yönelik polis şiddetiyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi.

46 yaşındaki George Floyd, Minneapolis’te bir restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. 25 Mayıs Pazartesi akşamı bir evrakta sahtecilik şüphesini araştıran polis memurları Floyd’a yaklaştı.

Bir görgü tanığı tarafından çekilen 10 dakikalık videoda Floyd, acıyla beyaz bir polis memuruna sık sık “Nefes alamıyorum” derken görülüyor.

Floyd’un ölümü üzerine Minneapolis’te başlayan protesto gösterileri ikinci gününe girdi. Göstericiler Çarşamba günü, George Floyd’un ölümü nedeniyle görevden alınan dört polisin görevli olduğu karakolun önünde toplandı. Binanın etrafını saran polisler, göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Yerel kaynaklara göre göstericiler bir dükkanı ateşe verirken bir diğerini ise tahrip etti.

Bir önceki akşam da binlerce gösterici, polis şiddetine karşı protesto gösterisi düzenlemişti. Polis göstericilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Minneapolis polis şefi Medaria Arradondo, George Floyd’un öldürülmesi soruşturmasını federal düzeyde FBI’ın yapacağını açıkladı. Minneapolis polisi, FBI soruşturmasına ek olarak olayın yerelde de soruşturulacağını açıkladı.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey ise Floyd’un boynuna diz çöküp onun ölümüne neden olan polisin hâlâ neden tutuklanmadığını anlamadığını söyleyerek “George Floyd’u öldüren adam neden hapiste değil” diye sordu. Frey, “Bunu sizi yapsaydınız veya ben yapsaydım şimdi parmaklıklar ardında olurduk” diye konuştu.

George Floyd’un kız kardeşi Bridgett Floyd, görevden alınan dört memurun cinayetle suçlanması gerektiğini iddia etti.

Siyahlara karşı ölümcül polis şiddeti vakaları son yıllarda ABD’de defalarca öfkeye neden oldu. Irkçı polis şiddetine karşı “Black Lives Matter” protesto hareketinin kuruldu.

Diğer taraftan George Floyd’un ölümü, siyah bir Amerikalı olan Eric Garner’in ölümünü hatırlattı. Öldürüldüğünde 43 yaşında olan Eric Garner, 17 Temmuz 2014’te New York’ta gözaltına alındı. Garner, astım hastasıydı o da George Floyd gibi, memurlar onu zorla yerde yatırıken “Nefes alamıyorum” diyerek yardım istemişti.