BBC’den Türkiye’de ifade özgürlüğü karnesi

BBC’den Türkiye’de ifade özgürlüğü karnesi

İngiliz yayın kuruluşu BBC, son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten dolayı açılan davaların artışını haberleştirdi.

Türkiye’de giderek kötüleşen basın ve ifade hürriyeti karnesini okuyucularına duyuran BBC, yazarlardan sanatçılara, sıradan vatandaştan gazetecilere çok sayıda kişi hakkında bu gerekçeyle soruşturma başlatıldığını belirtti.

Haberde, karikatür dergisi Penguen karikatüristleri hakkında verilen hapis cezaları hatırlatılırken, 2006 Türkiye güzeli Merve Büyüksaraç’ın sosyal paylaşım sitesi Instagram paylaşımı, gazeteci Sedef Kabaş’ın ise attığı bir tweet sebebiyle yargılandıklarını aktardı. Hatta 16 yaşındaki çocuğun Erdoğan’ı protesto etmesi nedeniyle gözaltına alındığına dikkat çekildi.

Ağustos 2014 ile Mart 2015 arasında cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 236 kişinin soruşturma geçirdiğini kaydedilirken, bunlardan 105’i hakkında dava açıldığını, sekiz kişinin de gözaltına alındığını vurguladı.

Erdoğan’ın Twitter’ı “bela” olarak nitelediğine değinilen haberde, Temmuz 2014-Aralık 2014 arasında Twitter’a en çok sansür uygulayan ülkenin açık ara Türkiye olduğuna vurgu yaptı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre Türkiye’nin basın özgürlüğü listesinde geçen yıl 180 ülke arasında 149. olduğunu dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.