Başsavcı Bharara’nın yeni iddianamesinde dikkat çeken ‘aracı banka’

Başsavcı Bharara’nın yeni iddianamesinde dikkat çeken ‘aracı banka’

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, ABD’nin Miami şehrinde tutuklanan Reza Zarrab ile ilgili güncellediği yeni iddianamesinde kullandığı ‘aracı bir banka’ ifadesi dikkat çekti.

Başsavcı Bharara, 15 Aralık’ta mahkemeye mühürlü olarak sunduğu 21 sayfalık iddianamede bazı değişikliklere giderek yine 21 sayfadan oluşan yeni iddianameyi 30 Mart’ta ABD Federal Adalet Sistemi resmi kayıtlarına sunmuştu.

Screen Shot 2016-04-26 at 10.09.49 AMBir önceki iddianamede 28 Şubat 2011’de Mellat Döviz’in bir çalışanının  Al Nafees Döviz’in çalışanına, Mellat Döviz yararına ABD Doları kurundan bazı para transferlerinde bulunmasını içeren email attığı ifade edilmişti. Ancak yeni iddianamede çalışanlar arasında gönderilen emailde 76 bin 950 doların Çin’deki bir şirkete transferinin ABD’de bulunan ‘bir aracı banka’ ile gerçekleştirdiği belirtildi.

Başsavcının yeni iddianamesinde aracı banka için (U.S Bank-2) kodu kullanıldı.

Başsavcılık yetkilileri, ‘U.S Bank-2’ kodu ile yazılan banka hakkında şuan için daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Amerikalı savcı, ilk iddianamesinde Rıza Sarraf ve suç ortaklarının para transferlerini ve e-mail trafiklerini takip etmişti. Sarraf’ın suç ortağı olarak geçen 6 isim ise iddianamede CC1, CC2, CC3, CC4, CC5 ve CC6 kod adları ile gizlenmiş. Savcıya göre, Sarraf ve arkadaşları yaptırımlara rağmen İran’a ABD bankalar üzerinden para transferinde bulunmuş. Bununla birlikte zanlılar, İran ile ilgili yaptıkları para transferlerinde Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki şirketleri kullanmış.

Miami’de tutuklandıktan sonra hakim karşısına çıkartılmak üzere yola çıkarılan Reza Zarrab, bir haftadır Oklahoma City’deki transfer merkezinde tutuluyor. Zarrab’ın New York’a ne zaman transfer edileceği ile bilgili güvenlik gerekçesi ile verilemiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.