Başkan Obama, Yüksek Mahkeme için kimi aday gösterecek?

Başkan Obama, Yüksek Mahkeme için kimi aday gösterecek?

Başkan Barack Obama’nın hafta sonu yaşamını yitiren Yüksek Mahkeme üyesi Yargıç Antonin Scalia yerine bir ismi aday göstereceği tahmin ediliyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin Obama’nın aday göstermesine muhalif. Cumhuriyetçiler, Obama’nın aday göstermesi durumunda, Senato’da blok edeceğini açıkladı. Ancak Başkan Obama’nın Cumhuriyetçilerin muhalefetine kulak tıkayarak aday göstereceğine kesin gözü ile bakılıyor.

Aday gösterilecek isimlerin buna sıcak bakmama ihtimali de var. Senato’dan kesin onay alamayacaklarını bile bile aday gösterilmeye, isimlerinin yıpratılmasına sıcak bakmayacak kimselerin de olabileceği tahmin ediliyor.

Kamuoyunda, Obama’nın potansiyel isimler üzerine çalıştığı biliniyor. Bunların kimler olabileceği konusunda birkaç aday öne çıkmış durumda.

CNN televizyonu yorumcusu ve New Yorker yazarı Jeffrey Toobin, Obama’nın aday listesinin başında Yargıç Sri Srinivasan geldiğini iddia ediyor.

Toobin gibi Srinivasan’ın listede ilk isim olduğu birçok uzmanın da görüşü. Hindistan asıllı ve 47 yaşındaki Srinivasan, D.C. Federal Bölge Mahkemesi yargıcı. 2013 yılında Srinivasan, bölge mahkemesi yargıcı olarak aday gösterildiğinde Senato, 97 kabul oyu ile atamayı onaylamıştı.

Srinivasan’ın Başkan Obama’nın daha önce Yüksek Mahkeme üyesi olarak atadığı Sonia Sotomayor ile Elena Kagan ile birçok konuda aynı fikirde olduğu ileri sürülüyor. Yani Srinivasan, liberal kanattan biri olarak görülüyor. Obama’nın aday listesinin başında Srinivasan’ın geldiği genel kanı.

Obama’nın yargıç adayı konusunda ‘‘SCOTUSblog’’ yazarı Tom Goldstein, Obama’nın Dokuzuncu Federal Bölge Mahkemesi başkanı siyahi yargıç Paul Watford’u aday gösterme ihtimalinin yüksek olduğunu savunuyor.

Goldstein, Watford’un siyahi olduğu ve adaylığına Cumhuriyetçilerin karşı çıkması durumunda seçimlerde siyahilerden tepki alarak oy kaybedebileceklerini savundu.  Goldstein, bu durumunda Demokrat Partili başkan adaylarına yarayacağını ileri sürdü.

Watford, 2012 yılında Dokuzuncu Federal Bölge Mahkemesi’ne aday gösterildiğinde Senato 34’e karşı 61 oy ile onay vermişti. Watford’a onay veren 61 senatörden 9’u Cumhuriyetçiydi.

Obama’nın Watford gibi aynı gerekçelerle Latin Amerikalı birisini de aday gösterebileceği düşünülüyor. Beyaz Saray’ın California Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Mariano-Florentino (Tino) Cuellar’ı da aday gösterme ihtimali söz konusu.   

HOLDER, LYNCH VE JOHNSON DİĞER İSİMLER

Başkan Obama’nın muhtemel Yüksek Mahkeme aday listesi içinde hükümetinde Adalet Bakanlığı yapmış olan Eric Holder’ın da bulunabileceği tahmin ediliyor.

Holder’ın yanı sıra Yüksek Mahkeme’ye Obama için bir başka uygun ismin de halihazırdaki Adalet Bakanı Loretta Lynch olabilme ihtimalinin düşük olasılık olmadığı savunuluyor.  

Yine üye aday listede muhtemel isimlerden birisinin de İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson olabileceği tahmin ediliyor. Holder, Lynch ile Johnson’ın Demokrat Partili Başkan Obama’nın hükümetinde görev alan isimler olması nedeniyle bu üç kişiye kamuoyundan destek alabilme olasılıkları düşük görünüyor.

Yüksek Mahkeme için aday olması öngörülen isimlerden birisi de Georgetown Üniversitesi hukuk profesörü olan Neal Kaytal. Yine adaylık için bir başka uygun isim olarak Sekizinci Federal Bölge Mahkeme Yargıcı Jane Kelly.

Kelly, Başkan Obama’nın Harvard Hukuk Fakültesi’nden sınıf arkadaşı aynı zamanda da Iowa eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Chuck Grassley ile de yakın arkadaş. Yani hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin sıcak bakma ihtimali olan bir isim Kelly.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.