Aziz Sancar’a Nobel müjdesini eşi verdi

Aziz Sancar’a Nobel müjdesini eşi verdi

Amerika’nın North Carolina Üniversitesi’nde çalışan Türk bilim insanı Aziz Sancar, DNA onarımı konusundaki mekanik çalışması ile 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Çalışma, kanserli hücrelerin onarılarak tedavi edilmesini öngörüyor.

Nobel Ödülü Komitesi sözcüsü Adam Smith ile telefonda görüşen Aziz Sancar, haberi eşinden aldığını ve duyduğunda çok sevindiğini dile getirdi.

Ödülün kendisi için sürpriz olduğunu belirten Sancar, “Mutlu musunuz?” sorusuna “Bilim dalında Nobel ödülü alan ilk Türk bilimadamı olarak anavatanım olan Türkiye adına böyle bir ödüle layık görüldüğüm için çok mutluyum” diye cevap verdi.

Ödülün hayatını çok değiştirmeyeceğini, ders vermeye ve araştırmalarına devam edeceğini belirten Sancar, çalışmasının kanser tedavilerine yeni bir soluk getirmesini umuyor.

Mardin Savur doğumlu, okuma-yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olan Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamladıktan sonra önce Savur’da iki yıl doktor olarak çalıştı ardından 1977 yılında Dallas’ta Teksas Üniversitesinde, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde doktorasını tamamladı.

Dr. Sancar Yale Üniversitesi’nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladıktan sonra 1982 yılından beri UNC Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalışmalarını sürdürüyor.

DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi, biyolojik saat üzerine çalışan Sancar, kendisi gibi bilim insanı olan eşi Gwen Sancar ile Türkiye’den gelen öğrencilere yardımcı olmak için bir de Türk Evi projesi gerçekleştirdi.

“Teksas Dallas’ta uçaktan indiğim gün üniversite kampüslerinde böyle evler olması gereğini gördüm ve zaman içinde kendi kaynaklarımı bu tür bir projeye adamaya karar verdim” diyen Dr. Sancar’ın misafirhanesinde dört araştırmacı, araştırma süreleri boyunca kalıyor ve evi 100 öğrenci kapasiteli evde Türkiye’den yeni gelen öğrenciler adaptasyon süresince misafir olarak kalıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.