Avrupa’daki hukukçulardan HSYK’ya mektup: Uluslararası standartlara uyun

Avrupa’daki hukukçulardan HSYK’ya mektup: Uluslararası standartlara uyun

Türkiye’de yargı mensuplarına karşı devam eden ‘cadı avı’na tepkiler gelmeye devam ediyor.

Avrupa’daki hukuk dernekleri Türkiye’de son günlerde yargı mensuplarının gözaltına alınarak tutuklanmasına tepki gösterdi. Avrupa’daki ‘Bağımsız Yargı Platformu’ önderliğinde kaleme alınan ve HSYK’ya gönderilen mektupta yargı mensuplarının görevden alınması Avrupa ve uluslararası standartlara göre yapılması gerektiği hatırlatıldı. İlk olarak yapılan soruşturmada iddialar ve kanıtların bu standartlara uymadığı belirtildi.

HSYK’ya gönderilen mektupta uluslararası hukukta bir hakimin nasıl görevden alınacağını detaylı bir şekilde anlatıldı. Avrupa Sözleşmesi’ndeki (EC) ilgili maddelere dikkat çekilerek uyarılarda bulundu.

Buna göre bir hakimin görevden alınması için ancak ‘yetersiz ve görevi kötüye kullanma’ gibi ciddi suçlamalarla yargılanabileceği kaydedildi.

Yargıdaki tasfiyelerin OHAL’e göre yapılamayacağını bunun için ‘savunma ve yasal prosedüre uyulması’ gerektiğini vurgulayan hukukçular, “Bu gerçekler ışığında, yargının bağımsızlığında temel bir unsur olan hakimlerin azledilmesinde ve yargılanması sürecinde standardlara uyulması gerekir”denildi.

Avrupa İdari Yargıçlar Birliği (AEAJ), Avrupa Yargıçlar Birliği (EAJ), Hakimler için Hakimler Başkanlığı ve Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés” (MEDEL) sivil toplum kuruluşları da mektubu imzalayarak destek verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.