Asyalı göçmenlerin sayısı latinleri geride bıraktı

Asyalı göçmenlerin sayısı latinleri geride bıraktı

Amerikalı işverenlerin yüksek vasıflı işçiler aradığı şu günlerde yapılan bir araştırma, yasa dışı yollarla Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) göç eden Asyalı sayısının Latinleri geçtiği tespit edildi.
       
Pew Araştırma Merkezi ‘nin yaptığı çalışmaya göre, ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan “Asyalı-Amerikalılar” en hızlı çoğalan ve en yaygın azınlık grubuna sahip. Konuya ilişkin açıklama yapan California Riverside Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Karthick Ramakrishnan, göç üzerine yapılan tüm politik tartışmaların yasadışı göçe odaklandığını kaydetti. Karthick ayrıca, Amerika’nın yüksek vasıflı işçilere odaklanacak  daha kapsamlı bir göçmen politikasına ihtiyacı olduğunu belirtti.
       
Son nüfus verilerine göre, 2010 yılında ABD’ye gelen Asyalıların sayısı 430 bin. Bu rakam tüm göçmenlerin yüzde 36’sını oluşturuyor. Öte yandan Latin Amerika kökenli göçmenlerin sayısı 370 bin ile göçmen nüfusun yaklaşık yüzde 31’ini meydana getiriyor. Özellikle Hindistan, Çin ve Güney Kore’li göçmenlerin sayısında görülen artış, ABD’nin 1990 yılında göçmenlik politikasında yaptığı değişikliklere bağlanıyor.   
       
ABD’de eğitim gören Asyalı öğrencilerin bazıları ise, mezuniyetten sonra ABD’de yaşama ve çalışma hakkı elde edebiliyor. 2010 yılındaki verilere göre, Asyalı öğrenciler tüm mühendislik alanında doktora eğitiminin yüzde 45’ ni, matematik ve bilgisayar alanlarında yüzde 38’ini, fen bilimlerinde ise  % 33’ünü oluşturuyor. Pew Araştırma Merkezi başkanı Paul Taylor, Asya’dan gelenlerin tıpkı diğer göçmenler gibi çok çalıştıklarını, ancak Asyalıların farkının akademik başarıları olduğunu  belirtti. Uzmanlara göre, akademik başarılarının yanında, iş dünyasında da kendilerinden söz ettirmeye başlayan Asyalılar, California, Nevada ve Virginia gibi eyaletlerde önemli bir seçmen bloğu. Öte yandan yapılan araştırmaya göre, Asyalı göçmenler içinde hala yoksulluk ve  işşizlikle mücadele eden gruplar da mevcut.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.