Aşı denemesinde yüzde 90 başarı yakalandı

Aşı denemesinde yüzde 90 başarı yakalandı

Geçen yıl Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı saran yeni tip corona virüse (COVID-19) karşı büyük bir başarı elde edildi. ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech şirketleri aşıda son aşamanın da geçildiğini açıkladı.

Pfizer tarafından yapılan açıklamada, geliştirilen corona virüsü aşısı ile ilgili ilk testlerin sonuçlarının geldiği ve onbinlerce gönüllü üzerinde yapılan denemeler sonucunda aşının yüzde 90’dan fazla bir oranda hastalığı engellediği duyuruldu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada araştırmaya 43.538 insanın katıldığı belirtilirken gönüllülerin yüzde 42’sinin etnik kökene sahip olduğu belirtildi. Araştırma sırasında herhangi bir ciddi sağlık sorunu ve yan etkiyle karşılaşılmadığı belirtilirken güvenlik ve aşının etkisi ile ilgili çalışmaların devam edeceği de vurgulandı.

Pfizer’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Albert Bourla yaptığı açıklamada, “Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün. Enfeksiyon oranları yeni rekorlar kırarken, hastaneler aşırı kapasiteye yaklaşırken ve ekonomiler açılmakta zorlanırken dünyanın buna en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda aşı geliştirme programımızda kritik dönüm noktasına ulaşıyoruz” dedi.
BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su Uğur Şahin ise Financial Times’a verdiği demeçte, “Bana göre bu mümkün olan en iyi sonuç” diye konuştu. Şahin, “Risk-fayda profili açık bir şekilde fayda lehine, aşı tüm kriterleri yerine getiriyor” dedi ve ilacın birkaç hafta içinde onay için yetkililere sunulacağını söyledi.