AP çalışanlarının kimlerle konuştuğu takip edilmiş

AP çalışanlarının kimlerle konuştuğu takip edilmiş

Associated Press (AP) ABD Adalet Bakanlığı’nın ajansta çalışan bazı muhabir ve editörlerin iki aylık telefon kayıtlarını gizli olarak edinerek incelemeye aldığını iddia etti.


AP’nin ‘büyük ve benzeri görülmemiş ihlal’ olarak tanımladığı olaya göre Adalet Bakanlığı AP’nin bazı çalışanlarına ait kurumsal ve kişisel 20’den fazla telefon hattı kaydını incelemeye aldı. Bunlar arasında ajansın New York, Washington ve Hartford ofisleri de yer alıyor. Kuruma ait kayıtların alındığı süre içinde telefonları kaç kişinin kullandığının tam olarak bilinmediği ancak o dönemde 100’den fazla muhabirin bahsi geçen ofislerde çalıştığı ifade ediliyor.


Araştırmanın neden başlatıldığı hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. AP ise yetkilerin, ajans tarafından Mayıs 2012’de yayınlanan ‘terör saldırısının engellendiği’ haberini kimin sızdırdığı konusunda inceleme başlatıldığı açıklamalarına dikkat çekti. Haber CIA’in Yemen’de El Kaide’nin planladığı terör eylemini engellemek amacıyla yaptığı bir operasyonun detaylarını ortaya çıkarmıştı.


AP CEO’su Gary Pruitt Adalet Bakanı Eric Holder’a gönderdiği mektubunda hükümetin araştırdığı ve elde ettiği bilgilerin herhangi bir özel araştırma gerekçesine dayandırılamayacağını ifade ederek tüm kayıt kopyalarının iadesini talep etti.

Pruitt mektubunda, “İki aylık süre içindeki bu kayıtlar, hükümetin bilmesinin hiçbir meşru sebebi olmayacağı AP’nin tüm gizli haber kaynakları, haberi elde etme sürecindeki yol haritası, çalışmaları ve operasyonlarının ortaya çıkması manasına geliyor.” ifadelerini kullandı.


Adalet Bakanlığı’ndan aynı gün yapılan açıklamada ise, “Medya kuruluşlarına ait telefon kayıtları için ihzar emri verirken Adalet Bakanlığı kanunları, federal yönetmelikler ve mevcut kuralları takip etme sorumluluğumuzu ciddiyetle ele alıyoruz.” ifadesi kullanıldı. Basın özgürlüğüne değer verdiklerinin altını çizen bakanlık, bununla birlikte halkın yararına olan bilginin özgür yayılması ile ceza hukukunun halkın yararına adil ve etkili yönetilmesi arasında doğru dengenin kurulmasında dikkatli ve temkinli olunduğunu vurguladı.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.