ANZAC Günü etkinlikleri kana bulanacaktı

ANZAC Günü etkinlikleri kana bulanacaktı

Avustralya’nın Victoria eyaletinde polis, Afganistanlı Sevdet Besim’in de aralarında bulunduğu dört genci, Anzak törenlerinde saldırı planlamak suçlamasıyla tutukladı.

Avustralya Federal ve Eyalet Polis teşkilatlarının ortaklaşa düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, Melbourne’un güneydoğu semtlerinden Hallam’da ailesiyle yaşayan Sevdet Besim, Cumartesi sabah saat 04.00’da ailesinin evinden alınarak tutuklandı. Besim, özellikle Avustralya polisine silahlı saldırı planlamak ve silah bulundurmakla suçlanıyor.

Polisin eş zamanlı olarak düzenlediği operasyonlarda Melbourne’un Narre Warren semtinde yaşayan 18 yaşındaki bir diğer zanlı, yasa dışı silah bulundurmaktan dolayı mahkemeye çıkarılmak üzere salıverildi. Yine Narre Warren semtinde oturan 18 ve 19 yaşlarındaki zanlılar ise soruşturmanın ilerleyen aşamalarında yeniden sorgulanmak üzere serbest bırakılırken, aynı bölgeye yakın Hampton Park Semti’nde tutuklanan 18 yaşındaki zanlı halen tutuklu bulunuyor.

Avustralya Federal Polisi ve Victoria Eyalet Polisi’nin yaptıkları ortak açıklamada, grubun IŞİD tarzı saldırılardan ilham alarak, Avustralyalılar için büyük önem taşıyan Anzak Günü eylem yapmayı planladıkları belirtildi.

Zanlıların yaşadıkların bölgenin, 23 Eylül 2013 tarihinde Polis karakolunun önünde iki polisi bıçaklamaya çalışırken öldürülen 18 yaşındaki Numan Haider saldırısının gerçekleştiği Endeavour Hills semtine bitişik semtler olduğu bildiriliyor. Polis iki olay arasındaki tek benzerliğin, coğrafi yakınlık olmadığına inanıyor. Polis sözcüsü Shane Patton, “5 kişi Haider ile tanışıyorlar, ancak akraba değiller” dedi.

5 genç ile Haider arasındaki bir diğer ortak yön ise tümünün komşu semt Güney Springvale’de bulunan el-Furkan isimli İslami merkeze devam ediyor olmaları. 2012 yılında polis tarafından baskın yapılan merkezde gençlere ateşli konuşmalar yapan Harun Mehiçeviç’in uzun bir zamandır, polis tarafından takip edildiği bildiriliyor.

Polisin yaptığı açıklamaya göre Sevdet Besim Twitter hesabından geçtiğimiz yıl iki polise saldırmasının ardından öldürülen Numan Haider’in olay anındaki kamera görüntülerinin yayınlanmasını isteyerek, “Olay sırasındaki kamera görüntülerini yayınlayın da ne olduğunu görelim.” diye yazmıştı.

Sevdet Besim’in evinde yapılan aramalarda çeşitli eşyalara ve bilgisayara el konuldu. Besim’in Afganistan asıllı olduğu ve 5 çocuklu bir ailesiyle birlikte yaşadığı belirtiliyor. Komşuların polise verdiği ifadelerde Afgan ailenin sıcak kanlı, dostane ve yaşadıkları topluma uyumlu tavırlarıyla bilinen insanlar olduklarını söyledikleri bildiriliyor.

ANZAC (Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Birlikleri) Günü kapsamında, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de savaşan askerler her yıl 25 Nisan’da anılıyor.

IŞİD’e karşı kurulan ABD öncülüğündeki koalisyona destek veren Avustralya, kısa süre önce Irak askerlerini eğitmek üzere üzere ülkeye yüzlerce ordu personeli gönderdi.

Ülkede 2014 sonlarında yaşanan birden fazla saldırının ‘terör bağlantılı’ olduğu açıklanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.