Anthony Shadid: “Beni New York Times öldürdü”

Anthony Shadid: “Beni New York Times öldürdü”

Şubat ayında Suriye’den Türkiye’ye geçmek isterken yakalandığı astım krizi sonucu hayatını kaybeden New York Times muhabiri Anthony Shadid, Amerika’da yeni bir tartışmanın odak noktası oldu. İddiaya göre Suriye’ye hareket etmeden hemen önce seyahat koşulları hakkında editörleri ile sert bir tartışma yaşayan Shadid, gerekli şartların yerine getirilmediğini görünce Türkiye’den karısını arayarak ‘başıma bir iş gelirse suçlu New York Times’dır’ dedi.


AwLJMbQCAAEVC1 Arap-Amerikan Ayrımcılığa Karşı Komite (Arab-American Anti-Discrimination Committee’nin senelik toplantısında konuşan ünlü gazetecinin kuzeni Ed Shadid’in ödüllü muhabirin son görevi için Amerika’yı terketmeden bir gece önce telefonda editörleri ile bağıra çağıra tartıştığını ileri sürdü. Kuzeninin Suriye’ye Türkiye üzerinden geçtiğini hatırlatan Shadid şunları söyledi: “Türkiye’ye vardıklarında işlerin planlandığı gibi gitmediğini gördüler. Kendileri için ayarlanacağını düşündükleri motorsikletler yoktu. Yalnız onlara yardım etmekle görevli olacağını düşündüğü kaçakçılar, aynı zamanda kasa kasa silah taşıyordu. İşte o noktada karısını aradı ve son talimatını verdi: Başıma herhangi bir şey gelirse tüm dünyanın bilmesini istiyorum ki beni New York Times öldürdü”


Ed Shadid’in sözleri yalnız salonda bulunanları şok etmekle kalmadı, katılımcıların anlık paylaşımlarıyla sosyal medyayı da salladı.


İddiaları reddeden New York Times sözcüsü Eileen Muphy ise ailenin acısını paylaşmakla birlikte Ed Shadid’in açıklamalarına katılmadıklarını söyledi. “New York Times hiç bir zaman muhabirlerine tehlikeli bölgelere gitmeleri için baskı yapmaz” diyen Murphy, tecrübeli muhabirin Suriye’ye ne zaman ve nasıl gireceğine kendisinin karar verdiğini iddia etti. Murphy yaptığı açıklamada, “Olay gününde de New York Times editörleri Shadid’e ‘kendisini iyi hissetmiyorsa seyahati gerçekleştirmemesi gerektiğini’ söylemiştir” dedi.    


Pulitzer ödüllü muhabir Anthony Shadid 16 Şubat 2012 tarihinde Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışırken yakalandığı astım krizi nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.