Anayasa Mahkemesi’ne ‘Global İfade Özgürlüğü’ ödülü
Dünyanın saygın üniversitelerinden New York’taki Columbia Üniversitesi, ilk kez verdiği “Global İfade Özgürlüğü Ödülü’ne Türkiye Anayasa Mahkemesi’ni layık gördü.
Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger’in girişimiyle bir araya gelen kurul, uluslararası hukuk normlarını teşvik ederek ifade özgürlüğünü güçlendiren yargı kararlarını ve dünya çapındaki hukuki temsili baz alarak ödülleri dağıttı. Columbia Üniversitesi, Türkiye’nin yanı sıra Zimbabwe Anayasa Mahkemesi ve dünya çapında gazetecilerin haklarını savunması ile tanınan Medya Yasal Savunma Girişimi’ni de (MLDI) ödüle layık gördü.
Kurul, Türkiye Anayasa Mahkemesi’nin internette önemli kısıtlamalar getiren ‘İnternet Yasası’nı hükümsüz kılması, Twitter ve YouTube gibi yasakları bozmasından dolayı ‘Global İfade Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldüğünü açıkladı.
Sözkonusu kararların alındığı dönemde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı koltuğunda Haşim Kılıç oturuyordu. Kılıç, ifade özgürlüğüne yönelik aldığı kararlar nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti.
Columbia Üniversitesi’nden yapılan açıklama şu şekilde:
“Türkiye Anayasa Mahkemesi Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren İnternet Yasası’ndaki mevzuat değişikliklerini hükümsüz kılarak online ifade özgürlüğünü korudu. Değişiklikler Türkiye’nin Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı’na (TİB) mahkeme kararı olmadan web sitelerini bloke etme ve online aktiviteler ile ilgili gözetim yapma yetkisi verecekti. Ayrıca Anayasa Mahkemesi, Twitter ve YouTube yasağını da verdiği kararla bozdu. Bu üç konuda Türkiye Anayasa Mahkemesi’nin görüşleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından önemli derecede alıntı yapmıştır.”
İfade özgürlüğü ödülü alan bir başka kuruluş Medya Yasal Savunma Girişimi ise dünya genelinde gazetecilerin haklarını savunan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak biliniyor. MLDI, Burkina Faso’da bir savcının yolsuzluğunu yazdığı için hapis cezası alan gazeteciyi savunması ile ödüle layık görüldü.
Zimbabwe Anayasa Mahkesi ise ceza alan iki gazetecinin yargı kararını bozduğu gerekçesi ile ödül aldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment