Amerika’nın ulusalcıları ve ırkçıları artıyor

Amerika’nın ulusalcıları ve ırkçıları artıyor

Yeni yayınlanan bir rapora göre geçtiğimiz yıl nefret suçu ve aşırı grupların sayısı Amerika’da rekor seviyeye ulaştı. Sivil haklar örgütü olan Southern Poverty Law Center (Güneyli Yoksullar Hukuk Merkezi-SPLC)  tarafından hazırlanan rapora göre 2010 yılında bin 2 olan nefret suçu ve aşırı grupların sayısı 2011 senesinde Amerika’da bin 18’e yükseldi. Nefret suçu ve aşırı grupların 2000 senesinden bu zamana kadar artışında ise yüzde 80’in üzerinde artış olduğu görüldü. Vatansever ve milis gruplarındaki artış ise bir yılda yüzde 55 olarak kaydedildi. Bu aşırı grupların varlı Amerikan devlet birimleri tarafından teyit ediliyor.
Alabama eyaletindeki Montgomery şehri merkezli olan SPLC, 1980 yılından sonra aşırı grupların sayısında rekor seviyelerde artışın varlığına dikkat çekti. Nefret suçu ve aşırı gruplar içinde ırkçılığın ciddi seviyede yayıldığı da raporda dikkat çekilen bir başka ayrıntı oldu. Bu sene 11. defa ülkedeki nefret suçu ve ırkçı grupların varlığı ile ilgili rapor hazırlayan SPLC, ilk defa 2000 yılında bu tür çalışmaya imza atmıştı. 2000 yılında nefret suçu ve aşırı sağ grupların Amerika’daki sayısını 602 olarak açıklayan SPLC, Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ile İç Güvenlik Bakanlığı kayıtları desteği ile yürütüyor. FBI, 2010 yılında Amerika’da, 6 bin 624 nefret suçu işlendiğini rapor etmişti. FBI bu rakamın son 14 yılın en düşük rakamı olarak duyurmuş, nefret suçlarında azalmanın olduğunu savunmuştu.
Yine 2010 yılında ABD İç Güvenlik Bakanlığı 1999-2009 yılları arasında beyaz ırkın üstünlüğü ile devlet karşıtı yapılanmaların arttığını kaydetmişti. Yine Bakanlık, özellikle hapishanelerde radikal Selefilik ile El-Kaide terör örgütüne karşı ABD de
ırkçı grupların sayısında artış olduğunu kaleme almıştı.
cizelge

EN FAZLA RADİKAL GRUPLAR CALİFORNİA’DA

SLPC raporunda ABD’nin en kalabalık nüfusuna sahip olan California yine nefret suçu ve aşırı grupların da en çok palazlandığı eyalet olarak kayıt edildi. Rapora göre California’da 84, Georgia’da 65, Florida’da 55 ve New Jersey eyaletinde ise 47 ırkçı ve radikal grup var.  
Aynı raporda bu grupların çatı kuruluşları ve isimleri de şöyle zikrediliyor;
Grubun adı:                                 Ülke genelindeki grup sayısı

Ku Klux Klan (KKK)                                  152
Neo Nazi                                                170
Beyaz Milliyetçiler                                     146
Irkçı Dazlaklar                                         133    
Hristiyan Kimlik                                         55
Federal Karşıtı                                  32
Siyahi Ayrıcılıkçı                                        140
Genel Nefret                                      190

Bunların yanında kuruluş amaçları yalnızca Müslüman ya da eşcinsellere duyulan nefret nedeniyle varlıklarını açıklayan grupların varlığı da raporda dikkat çekiliyor.
Aşırı gruplar içinde 2010 değerlerine göre yalnızca Ku Klux Klan örgütünde sayı olarak azalma olduğu görüldü. 2010 değerlerine göre Ku Klux Klan sayısı 221 idi, bu yıl ise bu rakam 152 olarak açıklandı. SPLC raporun değerlendirme kısmında ırkçı ve aşırı grupların Amerika’nın politik hayatında daha fazla nüfuza haiz olmaya başladığını da ifade edildi.  

ULUSALCILAR ABD’DE BAŞA DERT
Vatansever, milis gruplar ile nefret suçu ve radikal grupları farklı kategoride değerlendiren SPLC raporu, bizdeki ulusalcı yapılanmayı andıran bu tür kuruluşların sayısında da ciddi artışın olduğunu kaydetti. Raporda, kendilerini ülkenin egemenleri olarak görenlerin kurduğu ‘vatansever’ ve ‘milis’ gruplarının 2010 yılına göre sayılarında yüzde 55’lik artış olduğuna dikkat çekildi. Nefret suçu ve aşırı gruplar dışında vatansever ve milis grupların sayısı 2010 yılında 824 iken 2011 de bin 274’e yükseldi. Vatansever ve milis grupları 2008 senesinde ise sadece 149 adet olduğu da raporda altı çizilen bir başka bulgu oldu.
Milis ve vatanseverler en yoğun olarak Michigan eyaletinde yapılanırken (79) bu eyaleti Teksas (76), California (59) ve Washington eyaleti de (50) takip ediyor. Rapor, vatansever ve milis gruplarındaki artışın nedenlerinden en önemli etken olarak Başkan Barack Obama’nın şahsından duyulan rahatsızlığın olduğunu savundu.
Raporda bu tür gruplaşmanın şiddet eylemlerine de kapı arayalacağı uyarısında bulunarak 1996’daki Oklahoma Şehri’nde bombalama eylemi yapıp 168 kişinin ölümüne neden olan aşırı sağcı Alfred P. Murrah gerçeğine nazar ediyor.
İç Güvenlik Bakanlığı ile FBI’da geçtiğimiz yıl hazırladığı raporda Amerika’daki artan vatansever yapılanmaya dikkat çekerek bu grupların şiddet meyilli olduğu ve suça iştiraklarının heran mümkün olabilceği uyarısında bulunmuştu. Vatansever gruplar, devlet erkini tanımıyor ve bu anmalda da federal hükümete karşı duruşları ile tanınıyor. Amerika genelinde vatanseverler olarak kendilerini adlandıran kişi sayısı 100 bin ila 300 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.