Amerikan ordusu Suriye’yi vurmaya hazır

Amerikan ordusu Suriye’yi vurmaya hazır

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel dün BBC’ye yaptığı açıklamada, Başkan Obama’nın Suriye’ye karşı saldırı talimatı vermesi durumunda Amerikan ordusunun bunu gerçekleştirmeye hazır olduğunu söyledi. Amerikan medyasına sızan bilgilere göre denizden rejim hedeflerinin vurulacağı harekât en fazla iki gün sürecek.

Suriye’de kimyasal silahlı katliamın ardından harekete geçen ABD, muhtemel operasyonun çok yakın olduğunun işaretini veriyor. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Başkan Barack Obama’nın harekat emri vermesi durumunda ordunun hazır olduğunu açıkladı. Washington Post gazetesi ise muhtemel operasyonun en fazla iki gün süreceğini, denizden fırlatılan cruise füzeleri veya uzun menzilli bombardıman uçaklarıyla askerî hedeflerin vurulacağını yazdı.

Suriye’de sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığından şüphe duymadığını belirterek bir karşılık verilmesi gerektiğini açıklayan ABD, muhtemel operasyonun çok yakın olduğunun işaretini veriyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin önceki akşam Beşşar Esed’in hesap vermesi gerektiğini söylemesinin ardından dün de Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye karşı harekât emri vermesi durumunda ordunun buna hazır olduğunu açıkladı. Hagel, İngiliz BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, “Göreve hazır olabilmek için harekete geçtik, başkanın istediği ne olursa olsun buna uygun davranabilecek durumdayız.” dedi. Amerikan ordusunun girmeye hazır olup olmadığı sorusuna, “Her an harekete geçmeye hazırız.” karşılığını verdi. Suriye’nin denizden vurulması beklenirken Amerikan donanması cruise (seyir) füzeleri taşıyan Akdeniz’deki dört destroyerini, Suriye’deki hedefleri vurabilecek şekilde yeniden konuşlandırmış durumda.

OPERASYON İKİ GÜN SÜRECEK

Amerikan Washington Post gazetesi, dün üst düzey ABD’li yetkililere dayanarak verdiği haberde Obama’nın, Suriye’ye karşı sınırlı süreli bir saldırı planladığını yazdı. Habere göre operasyon en fazla iki-üç gün sürecek. NBC News kanalı, harekâtın yarın başlayabileceğini duyururken Reuters’e konuşan Suriyeli muhalif kaynaklar da Batılı güçlerin müdahalenin birkaç gün içerisinde gerçekleşebileceğini kendilerine ilettiklerini söyledi. Muhalefetin, vurulması planlanan hedeflerin listesini de Batılı güçlere verdiği ifade edildi. Muhtemel hedefler arasında hava savunma sistemleri, askeri havaalanları, füze bataryaları ve lojistik bazı tesisler bulunuyor. Washington Post’a göre saldırı, denizden fırlatılan cruise füzeleri veya uzun menzilli bombardıman uçaklarıyla düzenlenecek.

İNGİLİZ MECLİSİ, MÜDAHALE İÇİN TOPLANIYOR

Gazete, operasyonun kapsamı ve süresinin sınırlı tutulacağını bildirirken, Obama’nın ABD’yi Suriye’deki iç savaşa taraf durumuna düşürmeyecek bir müdahale istediğini yazdı. Obama, operasyonla Esed’e bir daha kimyasal silaha başvurmaması gerektiği mesajı verecek. ABD lideri, Esed’i iktidardan düşürecek ya da iç savaşta dengeleri büyük ölçüde değiştirecek bir operasyon planlamıyor. Tatilini yarıda keserek önceki gün Londra’ya dönen İngiltere Başbakanı David Cameron ise, Suriye krizini görüşmek üzere parlamentoyu perşembe günü toplantıya çağırdı. Bu çağrıya olumlu cevap alan Cameron, oturumda  kimyasal silah kullanımına karşı İngiltere’nin cevabıyla ilgili açık bir hükümet tasarısı oylanacağını açıkladı. İngiliz ordusu, Esed rejimine verilecek karşılık konusunda ihtiyat planları yaparken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da masum sivillere karşı gaz kullanmaya karar verenleri cezalandırmaya hazır olduklarını duyurdu. Fransız lider, Suriye muhalefetine silah yardımını da artırmaya karar verdiklerini açıkladı. Aynı şekilde Arap Birliği de dün Esed’i Şam yakınlarındaki kimyasal saldırı ile ilgili olarak sorumlu tuttuğunu açıkladı. Tüm bu açıklamalar, operasyonun habercisi olarak değerlendiriliyor.

BM HEYETİ DÜN KATLİAM BÖLGESİNE GİREMEDİ

Kimyasal saldırının gerçekleştirildiği Şam’ın Doğu Guta bölgesinde inceleme yapmakla görevlendirilen BM heyeti dün bölgeye gidemedi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, dün Şam’da düzenlediği basın toplantısında, inceleme yapmak üzere ikinci kez bölgeye gitmeyi planlayan heyetle ilgili ertelemeden dolayı muhalifleri suçladı. Suriyeli bakan ayrıca ABD’nin yapacağı muhtemel bir saldırının El Kaide bağlantılı gruplara yarayacağını öne sürdü. Türkiye’yi de tehdit eden Suriyeli bakan, “Türk Dışişleri Bakanı ‘BM Güvenlik Konseyi karar alsın almasın biz Suriye’ye askeri müdahalenin parçası oluruz’ dedi. Bu sözlere yorum yapmıyorum. Sadece şunu söylüyorum: Mısır’daki olaylar sebebiyle Türkiye’nin dengeleri sarsıldıysa Suriye’ye müdahale ile tamamen bozulacaktır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.