Amerikalılar kasırgaya hazırlanıyor

Amerikalılar kasırgaya hazırlanıyor

Son 30 yılın en etkili kasırgası olması beklenen Sandy için Amerikalılar hazırlıklarına devam ediyor. ABD’nin doğu kıyısındaki eyaletlerde etkili olacak olan kasırga öncesi acil durum ilan edildi. İnsanlar en az bir haftalık yemek ihtiyacını karşılamak için alışveriş merkezilerine akın etti. Meteoroloji uzmanları ABD’nin 3’te birini etkileyecek kasırganın neden olacağı elektrik kesintilerinin 10 gün sürebileceğini ifade ediyor.

Federal Acil Durum Yönetimi Kurumu (FEMA) kasırganın gelişinden önce hazırlıkların tamamlanması uyarısını yaptı. İnsanların öncelikle evlerinin bulunduğu konumu iyi bilmeleri, şayet su altında kalacak bölgede ise barınakların bulunduğu yere taşınmaları isteniyor. New York’ta bu akşamdan itibaren tren, metro ve otobüs seferleri durdurulacak. Şehirler arası tünel ve köprüler ulaşıma kapatılacak. Yetkililer kasırga için en kötü şartlara hazırlıklı olunması, hiçbir durumun hafife alınmaması gerektiğini hatırlattı.

Kıyıda bulunan New Jersey ve Delaware eyaletlerinde en az 80 bin kişinin tahliyesi bekleniyor. Delaware Valisi Jack Markell, eyaletin sahil kenarında yaşayan insanların en kısa sürede bazı okullara taşınması için talimat verdi. New Jersey’in kıyısında bulunan Atlantic City ve Cape May bölgesi boşaltılıyor. Pazar akşamı Doğu kıyılarında etkili olmaya başlayacak kasırganın Salı günü etkisini kaybedip bölgeden uzaklaşması bekleniyor.

Kasırganın etkili olacağı eyaletlerde uçak seferleri iptal edildi. Bugun itibariyle 941 uçak seferi iptal edilirken, yarın ise 2 bin 554 seferin iptal edileceği bildirildi.

KEDİ-KÖPEK SAHİPLERİNE UYARI

Kedi ve köpek sahiplerinin kasırgadan en az etkilenmesi için bazı uyarılarda bulunuldu. Amerika Hayvan Koruma Derneği (ASPCA) kasırga öncesi ve sonrasi hayvanların korunması için gerekli bütün tedbirlerin alınmasını istedi. Hayvanlar için bazı otellerde yer olduğunu ifade eden dernek yetkilileri özellikle 7-8 günlük yem ihtiyacının daha önceden tedarik etmesi uyarısında bulunuyor. Hayvanların kesinlikle dışarı çıkarılmaması uyarısı yapan yetkililer, şunları tavsiye etti: “Hayvanların kimliklerini kaybetmeyin. Kedi ve köpekleri yalnız bırakmayın. Kasırga sonrası bile dışarı çıkmalarına izin vermeyin. Evin belli bir bölümünü onlara ayırın.”

FEMA’NIN KASIRGA ÖNCESİ YAPTIĞI UYARILAR

Eviniz su altında kalacak bölgede ise bir an önce yerel yönetimle irtibata geçerek barınaklara taşınmalısınız
Evlerin camlarını kepenklerle koruyun
Acil durumlarda gideceğiniz yerin adresini ve nasıl gideceğinizi önceden öğrenin.
Acil durumlarda yerel yönetimlere ulaşacağınız telefon numaralarını kaydedin.
Hava durmunu yakından takip edin
Evin etrafında bulunan büyük ağaçların kesilmiş olmasına dikkat edin
Acil durumlarda kullanılacak jeneratörü hazır bulundurun
Su stoku yapın
En az bir haftalık erzakınız hazır olsun
Mum ve el feneriniz hazır olsun
Acil durumlar dışında telefonları kullanmayın
Evdeki büyük eşyaların üzerinize yıkılmayacağından emin olun
Araçları ağaçların olmadığı alanlara park edin
Araçların depolarını doldurun
TV ve radyoları dikkatli bir şekilde takip edin
Şayet evi boşaltmak zorunda kalırsanız; ehliyet, kredi kartları, doğum sertifikası, çek defteri ve sosyal güvenlik numarasını yanınıza almayı unutmayın.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.