Amerikalı milletvekillerinden, New York başkonsolosuna ‘Kayyım’ tepkisi

Amerikalı milletvekillerinden, New York başkonsolosuna ‘Kayyım’ tepkisi

New Jersey milletvekilleri Zaman’a kayyım atanması ile ilgili New York Başkonsolosu Ertan Yalçın’a mektup gönderdi.

Türkiye’nin en büyük gazetesine kayyım atanması ile ilgili endişelerin dile getiren milletvekilleri, polisin Zaman binasının önünde kullandığı aşırı güç nedeniyle ‘çok öfkeli’ olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, hükümetin eylemlerini ‘tehlikeli’ olarak nitelemesini kendilerinin de desteklediklerini belirten milletvekilleri, “Hükümetin gazeteyi devralırken kullandığı aşırı güçten dolayı da bilhassa öfkeliyiz. Ayrıca Türkiye’de doğru habercilik yapan bir organizasyonun böyle ağır müdahaleyle karşı karşıya kalması ve şuanki hükümet lehinde propaganda yaptırılması da çok rahatsızlık verici” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin en çok basılan, 600 binden fazla okuru olan bir gazeteye el konulması ile ilgili ‘hayalkırıklığı’ yaşadıklarını ve bunu dile getirmek için mektup yazdıklarını belirten New Jersey milletvekilleri, “Her özgür ülkede özgür basın merkezi bir ilkedir. Türkiye’de özgür konuşmayı engelleyen böyle bir karar rahatsız edicidir” dedi.

Başkonsolos Yalçın’a gönderilen mektupta, ABD’nin uzun süredir Türkiye ile müttefik olduğunu hatırlatan Amerikalı milletvekilleri, “Ülkenizin özgür başını engellemesi için bu yolda ilerlemesinin telaş verici olduğunu düşünüyoruz. Bu düşünce ülkenizin sıkça gazetecileri hapse göndermesinden kaynaklanmaktadır. Gazetecileri Koruma Komitesi(CPJ)’e göre 2015’in sonuna kadar Türkiye 14 gazeteciyi hapse yolladı ve bu dünyadaki en kötü kayıtlardan biridir. Ve haberlere göre, sadece bu hafta 3 tane daha gazeteci göz altına alındı” denildi.

Milletvekilleri daha önceden Türkiye’yi ziyaret eden siyasiler olarak, “Sadece düşüncelerini yayınlamaktan dolayı hapse yollanan kişilerin salınmasını, her özgür ve büyük devletin temel ilkesi olan düşünce özgürlüğünü benimsemesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mektuba New Jersey milletvekilleri Paul Moriarty, Timothy Eustace ve Gordon M. Johnson imza attı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.