Amerikalı gazeteci, Hocalı katliamını dünyaya anlatmak istiyor

Amerikalı gazeteci, Hocalı katliamını dünyaya anlatmak istiyor

Hocalı Katliamı sırasında bölgede gazetecilik yapan Amerikalı Profesör Thomas Goltz, 1992 yılında Ermeni askerler tarafından Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında bulunan sivilleri katletmesini tüm dünyaya anlatacağını söyledi. O dönemlerde uzun süre Azerbaycan bölgesine yakın bölgede gazetecilik yapan Goltz, Hocalı katliamına şahit olduğu için herkese bunu anlatmayı hedeflediğini belirtti.

Azerbaycan- Amerikan Dernek Başkanı Tomris Azeri ve Türk Amerikan Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Çınar tarafından ABD’nin New York şehrindeki Türk Evi’nde organize edilen Hocalı katliamı anma programına katılan gazeteci Goltz, o dönemde şahit olduğu katliamı çektiği kısa filmle anlattı. Hocalı’da yaşananlar için “soykırım” ifadesinin hafif kalacağını özellikle vurgulayan Goltz “O dönem yaşanan o katliamı herkese anlatmak lazım. Onun için Azerbaycan’da görev yapan 7 tane Amerikan konsolosuyla röportaj yapıp ve daha önceden hazırladığım film ile birleştirerek çok güzel bir çalışma hazırlayabiliriz. Daha sonra bu çalışmayı başta Azerbaycan Büyükelçiliği olmak üzere Amerika’da herkese dağıtmak lazım. Bu olay herkese anlatılmalıdır. Ben elimden geldiğince herkese anlatacağım.” diye konuştu.

O dönemde Washington Post ve New York Times gazetelerinde katliam ile ilgili haberlerinin çıktığını hatırlatan Goltz, Hocalı filmi ile ilgili röportaj yaptığı herkesin o zamanki katliamı çok açık bir şekilde anlattığının altını çizdi.

Türkiye’nin iyi günde olduğu kadar kötü günde de komşusu ve kardeşi Azerbaycan devleti ve halkının yanında olduğunu söyleyen New York Başkonsolosu Levent Bilgen ise “Hocalı katliamı bundan 20 yıl önce bölgesel dinamiklerin iyiye dönüşmesini beklediğimiz bir dönemde, bir fırsatçı zihniyetin yansımasıdır. Kabul edilemez, uluslararası adaletin yerine gelmesi gereken bir vakadır. O dönem şehit olanları rahmetle anıyoruz.” dedi.

Azerbaycan Amerika Başkonsolosluğu Müşavirlerinden Yusuf Mammadaliyev de Hocalı Katliamı için ellerinden geldiğince seslerini yükselteceklerini söyledi.

Hocalı Katliamını tüm dünyaya anlatacaklarını ifade eden Dernek Başkanı Tomris ise “Türk Dernekleri ile birlikte elimizden geldiğince herkese bu katliamı anlatacağız.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra gazeteci Thomas Goltz tarafından Hocalı Katliamını anlatan ‘Bir Yabancı Gözüyle Azerbaycan’ film katılımcılara seyrettirildi. Filmde Azerbaycanlı konuşmacılara yer verilmezken, o dönem bölgede gazetecilik yapmış Amerikalı ve İranlı gazeteciler katliamın şahidi olarak görüşlerini dile getiriyor. Film esnasında ise katılımcılar zaman zaman duygusal anlar yaşadı.

Katılımcılar, filmi hazırlayan gazeteci Goltz’a teşekkür ederek bu gibi çalışmaları Batı medyasında daha fazla yer alması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Ermenistan Askerileri tarafından Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında 1992 yılının 25 Şubat gecesi 613 sivil katledilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.